OBOREN REKORD: U Srbiji još 1384 pozitivnih na Covid-19!

U Srbiji je danas oboren novi crni rekord – za poslednja 24 sata na korona virus je testirano 9.450 osoba, pozitivno je 1.384, dok je preminulo šest osoba.

Beograd i dalje ima najviše novozaraženih – 728, ili 52,6 odsto do ukupnog današnjeg broja. Danas smo prešli i cifru od 1.000 hospitalizovanih.

Kragujevac se i dalje nalazi na drugom mestu sa 84 novozaraženih, gde je već nedeljama, Novi Sad je na trećem sa 67, zatim sledi Kraljevo – 32, Valjevo – 30 i Šabac – 30.

Inače, Šabac je na granici da uvede vandrednu situaciju, jer su danas imali najviše zaraženih u odnosu na prethodne dane, rekao je danas gradonačelnik tog grada.

Na sastanku gradskog Štaba za vanredne situacije, Pajić je istakao da u Šapcu ima ukupno 123 aktivno obolelih. Dodaje i da je oko 400 kontakata u izolaciji.

Podsetimo, juče smo ponovo oborili crni rekord – sa 341 koliko smo imali u ponedeljak, u utorak smo “skočili” na čak 1.053 zaraženih za 24 časa,a juče na čak 1.328! Na respiratoru je juče bilo 39 pacijenata, a broj hospitalizovanih se juče popeo na 946, što znači da je, kada se uporedi sa presekom za dan ranije, za 24 časa novh 123 pacijenata je smešteno u bolnice.

Više od 1.000 obolilih od korone u bolnicama

Danas je broj hospitalizovanih veći za 66 i iznosi 1.012, a na respiratoru se nalazi 44 pacijenata, što je za pet više nego juče.

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković, komentarišući epidemiološku situaciju u Srbiji, rekao je jutors da ne može tako lako da se prate kontakti zaraženih “jer ih ima previše”, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u celoj zemlji.

On je rakao i da smo tek na početku trećeg talasa i da se epidemija ubrzava.

Dr Predrag Kon rekao je jutros da je industrija zabave ključni problem, kao i da imamo “upliv” virusa u školama i vrtićima.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa direktorima kovid bolnica u Srbiji, nakon čega je saopštio da novih mera neće biti za sada, ali da će biti pooštrene kazne, odnosno da će se bolje primenjivati one mere koje već imamo. Policijski čas za sada nije opcija. Uskoro bi trebalo da budu pooštrene kazne, a za to se čeka usvajanje izmena dva zakona – o prekršajima i zaštititi stanovništva u slučaju epidemije.