Arena je ponovo kovid bolnica!

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni trenutno je smešteno 20 pacijenata, od kojih je šestoro na kiseoničkoj terapiji, izjavio je danas jedan od koordinatora Vlado Batnožić.

On je rekao da najstariji pacijent ima 86 godina a najmlađi 35, i da oni imaju lakšu i srednje-tešku kliničku sliku s jednostranom ili obostranom upalom pluća.

Ukupan kapacitet u Areni je 510 mesta, u parteru ima 360 mesta, od kojih je 20 popunjeno, dok galerija prima 150 pacijenata.

Batnožić kaze da će se prvo popunjavati mesta u parteru, pa će se u zavisnosti od situacije popunjavati mesta na galeriji.

On navodi i da je pre tri meseca 434 pacijenata prošlo kroz Arenu 1 i da sada ima slobodnih i 216 mesta u kojima će se obezbediti respiratori, ukoliko se ukaže potreba za tim.

Kako kaže, zdravstveni kadar dolazi iz 14 zdravstvenih ustanova u Beogradu, uključujući VMA, i trenutno se u Areni nalazi 20 lekara i 30 medicinskih sestara.

Njihov broj se može povećati, ističe Batnožić i dodaje da se u Areni adekvatno brinu o pacijentima.

– Ovde se brine o pacijentima, ovde su ljudi koji vole svoj posao. Pacijenti kad uđu unutra, automatski se vodi briga o njima od početka do kraja, a lekari specijalisti, lekari opšte prakse, medicinske sestre 24 sata dnevno vode brigu o pacijentima – ističe Batnožić.

Dodao je i da s pacijentima komuniciraju i psiholozi i psihijatri, kako bi lakše prevazišli nove okolnosti u kojima se nalaze.