Sudije i tužioci snažno podržali poziv predsednika Vučića

Udruženje sudija i tužilaca (UST) u potpunosti podržava poziv predsednika Republike Aleksandra Vučića da se država u punom kapacitetu obračuna sa svim oblicima kriminala, naročito organizovanim i onim u državnim strukturama.

Predsednik UST-a Nenad Stefanović kaže da to strukovno udruženje ovaj poziv predsednika tumači kao beskompromisnu podršku državnim organima da u punom kapacitetu sprovedu svoja zakonska ovlašćenja, u cilju zaštite pravnog poretka i povećanja bezbednosti građana.

On smatra da je u proteklih sedam godina država obezbedila ljudske i materijalne resurse neophodne za efikasno sprovođenje takozvane tužilačke istrage, ali napominje da je zakon koji uređuje ovu oblast “relikt neuspele reforme pravosuđa iz 2009. godine, te da su neophodne njegove izmene kako bi tužilac faktički dobio rukovideću i nadređenu ulogu u odnosu na policiju”.

– Jačanje kapaciteta državnih organa je proces koji se odvijao planski, država je od 2013. uložila značajna sredstva. Zato se danas država mobiliše kako bi se efikasno obračunala sa svim oblicima kriminala – rekao je Stefanović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

On smatra da je tužilačka organizacija spremna da iznese taj teret, ističući da je za to neophodan preduslov ozbiljan pristup Državnog veća tužilaca izboru svih šefova tužilaštava naredne godine, kao i analiza rada novoformiranih antikoruptivnih odeljenja.

– Takođe, ovo je idealan trenutak da se redefiniese odnos tužilaštva i policije, koji bi omogućio nesmetanu koordinaciju rada. Očekujemo da tužilaštvo, policija i bezbednosne službe identifikuju porozne tačke unutar državnog aparata, odnosno pojedince, interesne grupe i organizacije koje finansiraju ili svojim delovanjem omogućavaju širenje i jačanje organizovanog kriminala – naglasio je predsednik UST-a.

Podsetio je da je u pogledu ljudskih resursa, kako je naveo, u proteklih sedam godina izabrano ukupno 255 novih zamenika tužilaca, a tužilaštva su dobila nove ili renovirane zgrade, kancelarije, novu opremu…

Izvor: pink.rs