SAD ILI NIKAD – MILO PADA!? Do 11 sati glasalo čak 35,4%!

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 11 sati glasalo je ukupno 35,4 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje. Na izborima 2016. godine do 11 sati glasalo je 20,7 odsto glasača.


Kako je navedeno, u Podgorici je glasalo 35,8 odsto birača, na severu 31,7 odsto, a na jugu 37,1 odsto.

RTCG prenosi podatke Državne izborne komisije da je do 10 časova glasalo 23,05 odsto upisanih glasača.

Zaokružujući neku od 11 lista, stranaka i koalicija, građani Crne Gore izabraće 81 poslanika, koliko broji crnogorski parlament.

Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu 62 u Osnovnoj školi “Ante Đedović” u Baru Nikolina Sjekloca kaže da je to biralište otvoreno tačno u 7 sati i da nema nikakvih nepravilnosti.

“Otvoreno je biračko mesto u 7 sati, nije bilo nikakvih nepravilnosti. Što se tiče biračkih odbora, svi smo spremni, sve je u redu i nadamo se mirnom završetku izbornog dana”, rekla je Sjekloća reporteru Tanjuga.

Izbori se održavaju u vreme pandemije virusa korona, pa je obaveza poštovati preporuke NKT za zarazne bolesti.

Pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja obavezna je dezinfekcija ruku, kao i nošenje maske, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača.

Obavezno je i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biralištima.

“Poštuju se sve mere NKT-a, postoji određena udaljenost i među biračkim mestima. Imamo maske, rukavice, dezinfekciona sredstva i nadamo se da će sve biti u redu”, rekla je Sjekloca.

Na nekoliko biračkih mesta u toj barskoj Osnovnoj školi, nešto pre sedam sati birači su formirali red, čekajući otvaranje, uz poštovanje distance.

Razlog ranog dolaska na biračko mesto je, kako se moglo čuti od građana, izbegavanje vrućine, budući da su danas u Crnoj Gori prognozirane temperature i do 38 stepeni.

Osim po tome što se odvijaju u vreme pandemije Kovida 19, ovi izbori u Crnoj Gori značajni su i po tome što im je, na neki način, dat gotovo referendumski karakter – hoće li DPS Mila Đukanovića ostati na vlasti, ili će prepustiti tu poziciju posle 30 godina.

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 540.026 birača, koji će glasati na 1.217 biračkih mesta.

Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja nezavisnosti 2006.

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati.

Na prvom mestu na glasačkom listiću je izborna lista “Socijaldemokrate-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosljedno”, na drugom “Bošnjačka stranka. Ispravno-Rafet Husović”, trećem “HGI. Svim srcem za Crnu Goru”, na četvrtom “SDP-Jaka Crna Gora”, a na petom Hrvatska reformska stranka Crne Gore.

Platforma “Crno na bijelo” je na šestom mestu, Albanska koalicija “Jednoglasno DP, DUA i DSCG” na sedmom, “Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović” na osmom, koalicija “Za budućnost Crne Gore” na devetom, “Albanska lista Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj” na desetom, a koalicija “Mir je naša nacija” na poslednjem, 11. mestu.

DIK:Izborni materijal gde mu mesto nije

Predsednik državne izborne komisije (DIK) Crne Gore Aleksa Ivanović saopštio je jutros da je glasanje počelo na gotovo svim izbornim mestima u 7 časova, kao što je bilo planirano, osim u Pljevljima na jednom mestu.

Na izbornom mestu broj 29 Ilino Brdo u Pljevljima glasanje nije počelo na vreme zbog propagandnog materijala na manje od 100 metara udaljenosti od biračkog mesta.

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Draško Stanivuković pušten je u subotu uveče na slobodu iz policijske stanice i tvrdi da je proteran iz Crne Gore, uz dodatnu zabranu ulaska u zemlju na 12 meseci.

“Upravo sam pušten iz policijske stanice i moram da napustim Crnu Goru kroz sat vremena uz pratnju policije i zabranjen mi je ulazak u narednih godinu dana”, napisao je Stanivuković na svom Fejsbuk profilu.

Stanivuković je priveden sinoć u Crnoj Gori, a nakon što je član PDP-a iz Banje Luke učestvovao u petak na litiji u Nikšiću.

Njegova partija PDP zatražila je diplomatsku reakciju ambasadora Crne Gore u BiH i zaštitu Stanivukovića kao državljanina BiH i entitetskog narodnog poslanika, prenosi bosanski portal klix.

Takođe, očekuju diplomatsku reakciju predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Na prvoj današnjoj konferenciji za štampu Ivanović je rekao da će glasanje na tom biračkom mestu biti, shodno pravilima, biti produženo.

Takođe je naveo da se na par izbornih mesta pojavio problem sa uređajem za elektronsku identifikaciju, koji se, kako kaže, rešavaju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a dok ne budu rešenje vršiće se vizuelna identifikacija.

Izvor: rtv