DA LI STE ZNALI? – Ovaj iguman je rođeni brat najpopularnijeg srpskog glumca

  • Nezavisni.rs
  • 2020-08-23
  • Komentari isključeni za DA LI STE ZNALI? – Ovaj iguman je rođeni brat najpopularnijeg srpskog glumca

Iguman Mihailo je starešina manastira Jovanja, a javnost je iznenađena činjenicom da je on rođeni brat našeg popularnog glumca.


U jednom intervjuu otkrio je detalje iz privatnog života, kako se približio crkvi i o dolasku iz Sarajeva u Beograd.

Pitate se čiji je brat? Mihajlo je rođeni brat glumca Miloša Bikovića.

DETINJSTVO

Seljakanje od jednog do drugog mesta je značila da nigde ne možete da pustite korene. Taman se negde skućimo ajde seli se na novo mesto. Ceo život smo bili podstanari. Možda je to razlog što sam u trenutku odrastanja počeo da tražim nešto što je stalno. Razočarao sam se u međuljudske odnose jer sam video da je čovek relativan i da ako se i oslonimo na njega može on da se izmakne i da izgubimo oslonac pod nogama.

Taj stalni osećaj gubljenja oslonca pod nogama je kod mene rodio želju za nečim apsolutnim i stalnim. Za nečim što mi neće izmaći.

Moji su se razvodili dva puta, dva puta se venčavali. Moj brat Miloš je iz njihovog drugog braka…od istog oca i iste majke… Prvi razvod njihov je bio kad sam imao 5, a drugi kad sam imao 16 godina, a moj brat svega 6 meseci. Sve su to duboki ožiljci.

Ali da se sve to možda nije desilo ja možda nikada ne bih razmišljao o nekome drugome. Shvatio sam da je Ajnštajn u svojoj Teoriji relativiteta pogrešio. Kada je rekao da je sve realtivno nije rekao potpunu teoriju. Potpuna teorija bi glasila – Sve je relativno, osim apsolutnog.
O NOVOM BEOGRADU

loading...
loading...

Preseljenje na Novi Beograd je za mene tada bilo strašno. Ja sa bosanskim naglaskom – Đes ba – sunđer sam govorio spužva pa su me tako i zvali u školi… I dalje sam bio debeo.

Nisam znao kako da iz 45. bloka stignem do centra da bih kupio košarkašku loptu. Godinu dana nisam mogao da se pomerim do centra grada. Nisam znao kako da koristim telefon jer smo u Sarajevu živeli bez njega.

Trebalo mi je vremena da se naviknem. Navikao sam već u Sarajevu da se tučem ne prezajući od toga ko je ko pa sam prvu kavgu u Beogradu imao sa najvećim harambašom u toj mojoj novoj školi. Svi su se čudali odakle mi hrabrosti, ali to je zato što nisam znao sa kim ulazim u sukob.

ODRASTANJE U BEOGRADU

Sedmi razred, ja i dalje debeo, 178 visina, 98 kila… Ne znam modu beogradsku… I dalje imam samo drugarice. I jednog dana išao sam sa drugaricom a ona se nešto zaplače i kad sam video suze to je bilo kraj – zaljubio sam se u te suze. Mirno porcelansko lice a samo su se suze pojavile, e tada me je nešto preseklo. Dugo sam ja skupio hrabrost da joj to kažem a ona mi onda reče – E kad bi bio tanji od senke.

E to je za mene bio pokretač. Ja se zainatim i odem na dijetu i za tri meseca skinuo 18 kila. A genetika odradila svoje i baš u tom periodu ja porastam 7 santimetara. Nisu mogli da me prepoznaju u razredu.

Ali ona i dalje nije ništa htela… Ali dobro, ja sam postao lakši, samim tim i zdraviji.

O PREOBRAŽAJU

Mi smo bili u Trstu 1990. i odjednom mi dođe ideja da mi se ne gledaju više izlozi što je za mene bilo čudno jer sam bio okoreli materijalista. Otac je radio u Beču i kad me odvede u Beč – Marijahilfer Štrase je moja… iskrivi mi se vrat od gledanja izloga. Posle moram da pređem na sdrugu stranu da ispravim vrat od gledanja drugih izloga.

I tako sam krenuo jednom ulicom, njima sam rekao da idu u šoping a da ja idem da razgledam grad. Krenuo sam ali ne gledam izloge, već gledam arhitekturu… Bio je topao dan. Dođem do kraja ulice i pogledam a ispred mene crkva. I moja prva misao je bila – Ajde da uđem u crkvu, u crkvi su debeli zidovi pa da se rashladim.
Boraveći tu jedno pet minuta ja sam osetio jednu takvu milinu koja je poprimila takvu snagu da sam ja počeo da ridam. Plakao sam od tuge i radosti, bukvalno sam se tresao od plača. A dve tri godine unazad bio sam kao kamen. Umirali su neki moji rođaci i tada ni suzu nisam mogao da pustim, a ovde ridam… I tako plačem bez razloga ali jako prijatan osećaj. Polako izađem iz crkve i pogledam oko sebe i vidim da su mi boje lepše, kako pomislim na ljude nekako su mi draži. I zbog tog lepog osećaja kažem sebi da ću čim dođem u Beograd krenuti u crkvu samo da mi se ovo ponovo desi.

Krenem u Sabornu crkvu svake nedelje… Kako hor zapeva – od prvog do poslednjeg amin ja ne prestajem da ridam. Ne mogu da se uzdržim. Ništa nisam znao, ni kad treba da se prekrstim, ni šta znače ispovest i pričešće…

Malo po malo uz bakice naučim se i ja tim pravilima ali nisam znao šta hor peva. Sve je bilo na crkveno slovenskom. Ali je interesantno da je biće osećalo šta se tu dešava. Posle kada sam ja retroaktivno analizirao na koje sam delove liturgije najviše reagovao video sam da je moje biće, iako racio nije učestvovao, osećalo… To je bio simbol vere…

Miloš je jednom prilikom bio u Americi na poziv Đokovića. Očekujem da mi kaže utiske a Miloš mi kaže, misleći na Ameriku – Sve imaju ali nemaju smisla.

O LITURGIJAMA

Kad sam naučio da se ponašam u crkvi onda sam na jednoj ponoćnoj liturgiji video ispred sebe mladi par koji se drži za ruke i ljube se. I ja krenem da osuđujem – Vidi kako se ponašaju, ne treba tako već ovako… I onda mi stigne misao u glavu – A zbog čega si ti prvi put ušao u crkvu… Ja sam ušao zbog hladovine. I onda sam shvatio da Bog poziva sve na bilo koji način.

Mi smo vremenski ograničena bića pa smo nestrpljivi i voleli bismo da svi ljudi odmah budu onakvi kako mi zamišljamo da se ponašaju u crkvi. A za Boga nije problem da sačeka ni 50 ni 70 godina ako u poslednjih 5 minuta čovekovog života dobije nekoga ko se iskreno okrenuo njemu.

MEĐUSOBNO PRIZNANJE: Tači otkrio gde će sa Vučićem potpisati sporazum o Kosovu
VELIKI SKUP SNS-A 19. APRILA U BEOGRADU: Da li je Vučić rešio da posvađa Srbiju do kraja?
POBUNA U RTS-u: Radnici traže hitan sastanak i da mogu nepristrasno da obaveštavaju
OBRADOVIĆ: Vučić može da sedi sa Tačijem i Klintonom, ali ne može sa svojim narodom
TREPČA ZABORAVLJENA: Vučić u tišini predao Albancima 60 ODSTO RUDNOG BOGATSTVA SRBIJE
HAOS U NIŠU: Više od 300 autobusa dovezlo ljude iz drugih gradova da kliču Vučiću, svi dobijaju sendvič i vodu
ŠOU BARBARE I NEBOJŠE: Režimska novinarka u svom nepismenom stilu postavlja naručena pitanja (VIDEO)
loading…

85.000 EVRA SAMO ZA SENDVIČE: SNS sprema 500 autobusa za miting u Novom Sadu i VIŠE OD HILJADU ZA BEOGRAD


Izvor: kurir / Foto: kurir
PODELITE OVU VEST: