(VIDEO) KATASTROFA U LIBANU: Raste broj žrtava u Bejrutu

Vrhovni savet odbrane Libana proglasio je sinoć glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u prestonici, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000. Taj deo grada je razoren, veliki broj zgrada je teško oštećen.


Na hitnom sastanku Saveta je odlučeno da se formira posebna komisija koja će istražiti uzrok eksplozije u luci u centralnom delu Bejruta, a izveštaj bi trebalo da bude završen za pet dana, prenosi Tas s.

Agencija navodi da je Bejrut tokom noći ostao u mraku, a da vatrogasci još gase preostale vatre na mestu eksplozije, a oblaci crnog dima i dalje se dižu u nebo.

Javne službe počele su da uklanjaju ruševine.

Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje od Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

Bolnički kapaciteti su brzo popunjeni, a povređene i dalje dovoze.

Uzrok eksplozije nije odmah poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

loading...
loading...

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je sinoć da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera.

Aun je na Tviteru zatražio da odgovorni za ovaj propust budu “najstrože kažnjeni”, preneo je Rojters.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni televizijski kanal LBC javio je da je taj materijal natrijum nitrat. Svedoci su prijavili da su videli čudan oblak narandžaste boje poput onog koji se pojavljuje kada se otpušta toksični gas azot dioksid posle eksplozije u kojoj je bilo nitrat.

Do eksplozije je, konstatuje AP, došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana.

Zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael “nema nikakve veze” sa eksplozijom.

Premijer Libana Hasan Diab izjavio je sinoć da će oni, koji su odgovorni za veliku eksploziju u opasnom skladištu u bejrutskoj luci, platiti cenu za to.

Libanski predsednik Mišel Aun za sredu je sazvao hitan sastanak kabineta, pa je najavio da će u zemlji u naredne dde sedmice biti na snazi vanredno stanje.

Vrhovno odbrambeno veće Libana predložilo je uvođenje vanrednog stanja i prenos odgovornosti za bezbednost na vojsku.

U televizijskom izlaganju, predsednik Aoun je rekao da je odlučio osloboditi sumu od 66 miliona dolara, u budžetu namenjenu za hitne slučajeve.

Iran je spreman da pomogne Libanu u svakom mogućem smislu, poručio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif, nakon jučerašnje stravične eksplozije u blizini centra Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 78 a povređeno oko 4.000 ljudi.

“Naše misli i molitve su s velikim i snažnim narodom Libana”, napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je Iran kao i uvek u potpunosti spreman da pruži svu neophodnu pomoć i poručio Libanu da ostane čvrst.

Francuska je saopštila da je spremna da pomogne Libanu nakon stravične eksplozije u blizini centra Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 78 a povređeno oko 4.000 ljudi.

“Francuska je uvek na strani Libana i libanskog naroda”, napisao je na svom Tviter nalogu francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan, preneo je Rojters.

On je istakao da je Francuska spremna da pruži pomoć u zavisnosti od potreba koje izraze libanske vlasti.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je njegova zemlja spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć Libanu i Bejrutu nakon stravične eksplozije u lučkom području.

“Slike i video snimci iz Bejruta večeras su šokantni”, napisao je Džonson na Tviteru, prenosi Rojters.

“Sve moje misli i molitve su sa onima koji su pogođeni ovim strašnim incidentom. Velika Britanija je spremna da pruži podršku na bilo koji način, uključujući britanske državljane koji su se tu zadesili”, dodao britanski premijer.

U eksploziji je život izgubilo najmanje 78 ljudi, a povređeno oko 4.000.

Izrael je ponudio humanitarnu pomoć Libanu nakon stravične eksplozije u centru Bejruta, u kojoj je poginulo više najmanje 78 ljudi, a povređeno oko 4.000.

Izrael je pristupio Libanu preko međunarodnih bezbednosnih i diplomatskih kanala i ponudio libanskoj vladi medicinsku i humanitarnu pomoć, naveli su u saopštenju izraelski ministari odbrane i spoljnih poslova, Beni Ganc i Gabi Aškenazi, preneo je Rojters.

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan telefonom je razgovarao s predsednikom Libana Mišelom Aunom, javlja Agencija Anadolija.

Iz turske Kancelarije za komunikacije saopšteno je kako je Erdogan izrazio saučešće povodom stradanja ljudi u eksploziji u Bejrutu, a povređenima je poželeop brz oporavak.

Erdogan je rekao kako je Turska uz Liban te da su spremni na humanitarnu podršku Libanu na svim poljima, prvenstveno zdravstvenom.

Posle stravičnih eksplozija koje su juče uzdrmale Bejrut, u znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa sinoć su bile u bojama zastave Libana.

Egipćani su tako na jedinstven način odali počast svim žrtvama koje su stradale u Bejrutu.

Istim povodom, bojama libanske zastave osvetljena je u Dubaiju i Burž Khalifa, najviša zgrada na svetu, prenosi Kliks.ba.

Prema dosasašnjim podacima, u Bejrutu je poginulo najmanje 78 ljudi, dok je povređeno oko 4.000.


Izvor:kurir, tanjug, anadolija, nezavisni.rs