Vučić pristao da obustavi kampanju protiv priznanja Kosova

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).


Time su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga u Beogradu su se složili da neće nastaviti sa ovom kampanjom“, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, „iritantno pitanje“.

„Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo“, navodi ovaj sagovornik.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu.

Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u medjunarodne organizacije, poput Interpola i UNESCO.

Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane trebaju doprineti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga.

loading...
loading...

Oni, stoga, smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu“.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog izmedju Srbije i Kosova je nedavno ocenio da je razočaran odlukom o uvođenu mera reciprociteta, te je zatražio njeno hitno ukidanje.

Aleksandar Vučić je danas izjavio da će Srbija stati sa otpriznavanjem ako Priština prestane da aplicira za Interpol i UNESCO.

Ivica Dačić je demantovao da Srbija obustavila kampanju otpriznavanja.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak planira posetu Beogradu i Prištini tokom juna kako bi pripremio nastavak dijalog, javio je danas RTS.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće da sarađuje sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.


Izvor:  nezavisni.rs