Vraća se najbolja fudbalska liga sveta!

Španski premijer Pedro Sančez ovog popodneva zvanično je dao “zeleno svetlo” za nastavak fudbalske sezone u Španiji, tako da će se najjača liga sveta vratiti 8. juna.

Primera, kako nazivamo još fudbalsko prvenstvo Španije, bila je na pauzi još od sredine marta. Tada je, kao i u gotovo čitavoj Evropi, ako ne računamo Belorusiju, došlo do zabrane fudbala usled pandemije korona virusa.

Španija je zemlja koja je bila među najteže pogođenim u svetu korona virusom pošto je zaraženo više od 280 hiljada ljudi, dok je život izgubilo njih više od 28 hiljada.

Zbog ove situacije obustavljen je sav sport na Pirinejima, a od pre dve nedelje sportistima je dozvoljeno da zajedno treniraju. Bilo je jasno da se polako stvaraju uslovi za nastavak prekinutih takmičenja, što je potvrđeno u današnjem obraćanju premijera Sančeza.

La Liga je inače prekinuta posle 27 rundi i u tom trenutku lider je bila Barselona sa 58 bodova, dva ispred Real Madrida, ali “kraljevskom klubu” ostaje sasvim dovoljno vremena da ih stignu.

U igri je još 11 kola, tačnije 33 boda, pa nas čeka velika borba.

Inače, očekuje se da prvi čovek tamošnjeg fudbala Havijer Tebas saopšti i datum povratka prvenstva (veruje se da će to biti čak 12. jun), a naravno sve utakmice biće odigrane bez prisustva gledalaca pošto i dalje postoji opasnost od širenja infekcije.

La Liga je druga od “liga petice” u kojoj je dozvoljen nastavak šampionata, pošto se prethodno vratila Bundesliga, dok je francuska Liga 1 otkazana.