LUDILO! Srbija donira Albaniji DVA MILIONA EVRA!

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za otklanjanje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa. Kaže da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Ana Brnabić je novinarima u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija “Zajedno za Albaniju”, rekla da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da još nije doneta odluka da li će Srbija iskoristiti novu metodologiju proširenja EU ili će nastaviti po starom.

Novinarima u Briselu je rekla da su predsednik Aleksandar Vučić i ona više za novu metodologiju, dok je, kako kaže, ministarka Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije opreznije što je, dodaje, prirodno.

“Očekujemo jednu dobru analizu, da vidimo šta su prednosti, a šta bi mogle da budu opasnosti. Uskoro ćemo doneti novu odluku. Meni deluje da je nova metodologija mnogo jasnija, mnogo direktnija. Ima nekih mana, na primer, ako ne idete dovoljno brzo u reformama ili ne implementirate reforme koje su vam priznate, onda možete čak da idete unazad”, rekla je Ana Brnabić.

“Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ‘mini-šengen’ inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja”, rekla je Brnabićeva.

Evropska komisija se obavezala da donira Albaniji 100 miliona evra, ne računajući pojedinane priloge država članica.

Hrvatska je, inače, Albaniji donirala milion evra, a Crna Gora ukupno 750.000 evra.

Procenjena šteta nastala od zemljotresa u Albaniji iznosi milijardu evra.

loading...
loading...