PROTEST PONOVO JAČA: Nova parola na čelu kolone – U BOJKOT!

Protest Jedan od pet milona održan je 44. put u Beogradu, a sa njega je poručeno da 4. novembra ministar finansija Siniša Mali više neće biti doktor nauka.


Na 44. protestu u Beogradu govorili su predstavnica studenata Udruženja “Jedan od pet miliona” i jedna od učesnica blokada rada Rektorata BU Valentina Reković, profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković i Vladimir Radojičić iz Ne davimo Beograd.

“Izdejstvovali smo taj datum (4. novembar) kada će se konačno rešiti problem ‘lažnog doktora'”, izjavila je Reković. Ona je upitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Srbije Anu Brnabić i sve njihove saradnike koji su “napadali” blokadu rada Rektorata da li su svesni čega se sve studenti i njihovi roditelji odriču da bi se pošteno stekla diploma fakulteta.

Profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković pozvao je Sinišu Malog da dođe na kamion sa kojeg se obraćaju učesnici protesta i izvini “što je prepisao svoj doktorat”. Takođe, on je pozvao da se omogući Odboru za etiku Univerziteta u Beogradu da na miru i bez pritisaka donesu odluku o spornom doktoratu Malog.

Predstavnik Incijative “Ne davimo Beograd” Vladimir Radojičić podsetio je da je pre 19 godina došlo do petooktobarskih zbivanja kada je verovao da su se “izborili za demokratizaciju Srbije” dodajući da je pogrešio u toj proceni. Kako je rekao, “19 godina kasnije Srbija je ponovo okupirana jer je Vučić je oteo institucije i medije”.

Učesnici protesta “Jedan do pet miliona” zastali su tokom šetnje kod zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici u Beogradu gde su na čelo kolone istakli novi transparent sa velikim natpisom “U bojkot”. Umesto velikog transparenta koji su do sada nosili u protestnim šetnjama sa natpisom “Jedan od pet miliona”, sada se nosi transparent veliki transparent sa krupnim natpisom “U bojkot” i manjim slovima, kao potpis “Jedan od pet miliona”.

Učesnici protesta izlepili su ulazna vrata RTS-a nalepnicama koje imaju istu poruku kao i nova šetalica – “U bojkot”. Predstavnica studenta iz Udruženja “Jedan od pet miliona” Tea Vukadin poručila je OEBS-u da je “zakasnio na žurku”, jer dodala je, neće izbore, ide se u bojkot. “Završićemo posao započet 5. oktobra 2000. godine”, kazala je Vukadin.

Protestna šetnja “Jedan od pet miliona” završena je na Trgu Republike, u centru Beograda, farbanjem kocki u zlatnu boju kako bi se pokazalo da su postupci vlasti samo farbanje stvarnosti. “Oni govore da smo u zlatnom dobu. Pokazali smo šta je njihovo zlatno doba, oni samo prefarbaju fasadu, a ispod se sve raspada”, rekao je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.


Izvor:n1 | Foto:n1