VUČIĆ SA TRAMPOM: Pozvao sam ga u posetu – posle Poljaka, Srbi ga najviše vole!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je pozvao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da poseti Srbiju.


Kako je Vučić kazao, njegov razgovor s Trampom je trajao između pola minuta i minut i po.

„Pozvao sam ga da dođe u Srbiju. Njega Srbi najviše vole, nakon Poljaka“, izjavio je Vučić za televiziju Pink.

Vučić koji je na zasedanju Generalne skupštine UN, u Njujorku je razgovarao i sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta o mogućnosti nastavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da su SAD zainteresovane za „rešavanje kosovskog čvora“, i da ne želi da „to stoji kao zamrznuti konflikt u narednih deset godina“.

Vučić je u Njujorku, gde je na zasedanju Generalne skupštine UN, kazao za beogradsku TV „Pink“ da sa Amerikancima „može da se razgovara na razuman i racionalan način“.

„Možete da iznesete svoje rešenje i ideje. Bez obzira da li će to prihvatiti, žele to da čuju“, rekao je Vučić. Kazao je i da je „osam odsto zemalja UN“ povuklo priznaje Kosova ili je pred povlačenjem.

Amerika otvorenija da čuje različite predloge Beograda za Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u Njujorku o Kosovu razgovarao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Govoreći za RTS o tom susretu, Vučić je ocenio da su SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda za rešavanje kosovskog pitanja i da žele što brže rešenje.

„Američka administracija je veoma posvećena rešavanju kosovskog pitanja, oni žele rešenje, što brže rešenje, otvoreni su da čuju svako različito mišljenje“, rekao je Vučić.

loading...
loading...

Kazao je i da su u rešavanju kosovskog pitanja sve opcije na stolu, da Beograd nudi jedno, a Priština drugo, i da za Srbiju „nema ružičastih rešenja“.

Govoreći o kratkom sastanku s Trampom, Vučić je rekao da mu je američki lider kazao da „zna koliko su Srbi dobar i veliki narod“ i da zna „da mu je obećao da će da dođe u Srbiju“, gde, prema Vučićevoj oceni, uživa veliku popularnost.

Poruka Tačiju: Kad ti govoriš, Hašime?
Vučić je u izjavi u Njujorku poručio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Srbija članica Ujedinjenih Nacija, a da Kosovo to nije.

Vučić je rekao da prištinski zvaničnici treba da to imaju u vidu kad razmišljaju o kompromisu.

Vučić je u utorak izjavio da predsednik Kosova „luta hodnicima sedišta UN“, na šta je Hašim Tači rekao da se oseća dobro kada zna da je Vučić ušao u sedište UN „posredstvom naroda Kosova“.

Vučić je, na pitanje novinarke „Pinka“ o toj izjavi Tačija, rekao da će sutra govoriti u UN oko 17.30 u velikoj sali Generalne Skupštine UN, i retorički pitao kada Tači govori: „A moje pitanje je kad ti govoriš Hašime? Pa nikad, pa ulazio na vrata ili ne, Srbija je u UN, a vi niste i dobro je da to znate, pa da razmislite želite li komprmis“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je za šefa države i „narod Kosova izabrao“ i da veruje da će i ubuduće Srbi s Kosova glasati za tamošnju Srpsku listu, odnosno za Vučićevu Srpsku naprednu stranku i njene koalicione partnere.

n1/bbc

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.