VUČIĆ SA TRAMPOM: Pozvao sam ga u posetu – posle Poljaka, Srbi ga najviše vole!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je pozvao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da poseti Srbiju.


Kako je Vučić kazao, njegov razgovor s Trampom je trajao između pola minuta i minut i po.

„Pozvao sam ga da dođe u Srbiju. Njega Srbi najviše vole, nakon Poljaka“, izjavio je Vučić za televiziju Pink.

Loading...

Vučić koji je na zasedanju Generalne skupštine UN, u Njujorku je razgovarao i sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta o mogućnosti nastavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da su SAD zainteresovane za „rešavanje kosovskog čvora“, i da ne želi da „to stoji kao zamrznuti konflikt u narednih deset godina“.

Vučić je u Njujorku, gde je na zasedanju Generalne skupštine UN, kazao za beogradsku TV „Pink“ da sa Amerikancima „može da se razgovara na razuman i racionalan način“.

„Možete da iznesete svoje rešenje i ideje. Bez obzira da li će to prihvatiti, žele to da čuju“, rekao je Vučić. Kazao je i da je „osam odsto zemalja UN“ povuklo priznaje Kosova ili je pred povlačenjem.

loading...
loading...

Amerika otvorenija da čuje različite predloge Beograda za Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u Njujorku o Kosovu razgovarao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Govoreći za RTS o tom susretu, Vučić je ocenio da su SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda za rešavanje kosovskog pitanja i da žele što brže rešenje.

„Američka administracija je veoma posvećena rešavanju kosovskog pitanja, oni žele rešenje, što brže rešenje, otvoreni su da čuju svako različito mišljenje“, rekao je Vučić.

Kazao je i da su u rešavanju kosovskog pitanja sve opcije na stolu, da Beograd nudi jedno, a Priština drugo, i da za Srbiju „nema ružičastih rešenja“.

Govoreći o kratkom sastanku s Trampom, Vučić je rekao da mu je američki lider kazao da „zna koliko su Srbi dobar i veliki narod“ i da zna „da mu je obećao da će da dođe u Srbiju“, gde, prema Vučićevoj oceni, uživa veliku popularnost.

Poruka Tačiju: Kad ti govoriš, Hašime?
Vučić je u izjavi u Njujorku poručio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Srbija članica Ujedinjenih Nacija, a da Kosovo to nije.

Vučić je rekao da prištinski zvaničnici treba da to imaju u vidu kad razmišljaju o kompromisu.

Vučić je u utorak izjavio da predsednik Kosova „luta hodnicima sedišta UN“, na šta je Hašim Tači rekao da se oseća dobro kada zna da je Vučić ušao u sedište UN „posredstvom naroda Kosova“.

Vučić je, na pitanje novinarke „Pinka“ o toj izjavi Tačija, rekao da će sutra govoriti u UN oko 17.30 u velikoj sali Generalne Skupštine UN, i retorički pitao kada Tači govori: „A moje pitanje je kad ti govoriš Hašime? Pa nikad, pa ulazio na vrata ili ne, Srbija je u UN, a vi niste i dobro je da to znate, pa da razmislite želite li komprmis“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je za šefa države i „narod Kosova izabrao“ i da veruje da će i ubuduće Srbi s Kosova glasati za tamošnju Srpsku listu, odnosno za Vučićevu Srpsku naprednu stranku i njene koalicione partnere.

n1/bbc

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.