Četvrtina građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije

Građani Srbije u ubedljivoj većini smatraju da su odnosi Srbije i Rusije odlični ili vrlo dobri, a čak četvrtina građana Rusiju smatra najvećim donatorom Srbije, iako se ne nalazi ni među prvih deset najvećih donatora, navodi se u saopštenju Instituta za evropske poslove.


Najveći broj građana Srbije, 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dva odsto ima suprotno mišljenje, dok 11 odsto ne zna odgovor na to pitanje.

Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja, pokazuje istraživanje.

Četvrtina građana Srbije smatra da je Rusija najveći donator, koliko misli i za Evropsku uniju, 18,9 odsto smatra Kinu najvećim donatorom, šest odsto Nemačku, 16,9 odsto ne zna odgovor, dok se ostali odgovori javljaju u manje od dva odsto slučajeva.

Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici centralne Srbije.

Najveći broj ispitanika, 40,6 odsto, se o odnosima Srbije i Rusije informiše putem televizije, 21,4 odsto na internetu, 17 odsto kroz štampane medije, dok 9,5 odsto navodi društvene mreže, pokazuje istraživanje.

U Rusiji nikada nije bilo 90 odsto ispitanika, 10 odsto jeste i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

Institut je, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, sproveo istraživanje od 8. do 17. marta na uzorku od 1.206 ispitanika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.