BRATSKA MRŽNJA: Crnogorci definitivno ruše srpsku krstionicu na vodi

  • Nezavisni.rs
  • 2019-09-01
  • Komentari isključeni za BRATSKA MRŽNJA: Crnogorci definitivno ruše srpsku krstionicu na vodi

U spomen na rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu i manastira na Prevlaci, Krstionica je nazvana “Lovćenska suza”.


Urbanističko građevinski inspektor Dragan Zejan, potpisao je rešenje u kome se navodi da će se rušenje krstionice na Ostrvu cvijeća kod Tivta, u sklopu manastira Mihoholjska prevlake, obaviti 2. aprila u 9 časova.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja smatraju da se krstionica nalazi u zoni morskog dobra i da je nelegalno sagrađna. Ovaj vladin organ naložio je još ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da ukloni krstionicu, ali oni to nisu uradili, pa će to po svoj prilici učiniti država.

Upravo je u spomen na rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu i manastira na Prevlaci, Krstionica nazvana “Lovćenska suza”.

Krstionica se nalazi u samom moru i samo je obnavljanje one stare građevine od pre više 11 vekova kada su je zidale vredne ruke tadašnjih neimara, u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, koja je uspostavljena 1220. godine. U 15. veku, posle mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vreme Nezavisne države Hrvatske 1942. godine preneta je u Hrvatsku gde se i danas nalazi.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da se u manastiru Miholjska Prevlaka svakodnevno obavljaju krštenja i da je sve više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more.

Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. Neposredno ispod manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva – Krstionica i posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Izvor: novosti / Foto: nezavisni