CEPAO VUČIĆEVE PLAKATE, PA KAŽNJEN SA 10.000 DINARA: Evo šta mu je sudija rekao!

Aktivista i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara zato što je pre dve godine cepao i crtao po plakatima Aleksandra Vučića.


Sudija Ustavnog suda koji mu je izrekao presudu, rekao mu je da je još dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu.

Loading...

Podsetimo, u Kraljevu su 20. marta 2017. privedena tri odbornika Lokalnog fronta koji su cepali i prelepljivali plakate tadašnjeg predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

Sve se događalo ispred hale u kojoj je sutradan Vučić održao predizborni miting. Čitavo Kraljevo bilo je oblepljeno plakatima koje je čuvala policija, a aktivisti Lokalnog fronta su performansima želeli da dokažu, i uspeli su u tome, da policija nije radila u službi građana, već u službi SNS-a.

„Grad je bio pun policije čije jedino zaduženje je bilo da čuva plakate. Mi smo ih tokom dana sklanjali, jer su bili izlepljeni i na nedozvoljenim mestima, po trafo stanicama. Policija nas je pratila u stopu i kad god mi skinemo ili cepnemo plakat, sledila je legitimacija“, priča za Danas „osuđenik“ Branislav Seničić.

loading...
loading...

U noći kada je „pao“ sa još dvojicom aktivista Lokalnog fronta „suočavao“ se sa plakatima kojima je bila oblepljena hala u kojoj je Vučić sutradan trebalo da održi miting. Seničić kaže da su prišli bilbordu sa namerom da ga poprskaju kada je naišao policijski kombi sa gomilom policajaca. Uhapsili su ih i odveli u stanicu gde su ih tokom noći saslušavali.

Proces protiv Seničića vođen je od prekršajnog suda, a na kraju je završio pred Ustavnim sudom, gde je odbijena njegova ustavna žalba na odluku Prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, pa je osuđen „zbog narušavanja javnog reda i mira“.

Loading...

„Ne znam na koji način smo narušavali javni red i mir. Želeli smo da vidimo da li policija o trošku naroda radi svoj posao ili čuva bilborde. Međutim, sudije su to drugačije shvatile“, ističe Seničić.

On dodaje da je samo za plakate prelepljene preko hale u Kraljevu utrošeno 20.000 evra. Iako su pravna sredstva u Srbiji utrošena, naš sagovornik ističe da se ne miri sa presudom Ustavnog suda i da će se obratiti međunarodnom sudu u Strazburu, ne zbog visine kazne, već, kako kaže, zbog apsurdnosti same presude.

loading...

Izvor:danas, nezavisni.rs | Foto:n1-printscreen
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline