DANAS JE PRAZNIK SV. MATI ANGELINE: Širila je pravoslavlje, podizala crkve i manastire!

Vernici Srpske pravoslavne crkve prisećaju se na današnji dan prebodobne Majke Angeline, despotice srpske i žene koja je za Srbe simbol vernosti porodici i duhovne snage koja pobeđuje zlobu i nemaštinu.


Ova srpska svetiteljka je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita Komnina iz elbasanskog kraja, svastika čuvenog kneza Đurađa Kastriotića – Skenderbega i žena srpskog despota Stefana Brankovića, sina Đurađa Brankovića.

Loading...

Sa svojim mužem delila je svu muku života, kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu. Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira.

U Albaniji su ostali kratko, dok im se nije rodio prvi sin Đorđe. Nakon godinu dana napustili su Albaniju i po preporuci Skenderbega, Angelininog zeta, otišli u Italiju.

Tu je u siromaštvu provela više od 15 godina, sve do smrti despota Stefana 1476. Rodila je još jednog sina, Jovana, i kćerku Mariju, koju je udala za monferatskog markiza Bonifacija. Na poziv mađarskog kralja Matije Korvina, Angelina je krenula sa dvojicom sinova preko Beča i Budima za Srem.

loading...
loading...

Kroz Službu prepodobne Angeline, iskazane su i njene hrišćanske vrline: čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke, “jer svu sebe predala je Bogu”. Prepodobna Angelina pominje se i u crkvenoj službi njenom sinu – svetom Jovanu – i u zajedničkoj službi svim svetim Brankovićima od nepoznatog krušedolskog monaha iz 16. veka.

Prvo mesto bilo joj je Kupinovo u kome je podigla crkvu Svetog apostola Luke. Tu je položila mošti svog muža. Podigla je i ženski manastir nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gde je provela ostatak života u molitvi, bdijući nad moštima supruga i sinova. Tu je i sahranjena.

Loading...

Njene čudotvorne mošti kasnije su prenete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića. U narodnoj tradiciji ova srpska svetiteljka je upamćena kao izuzetno obrazovana, mudra i lepa. Volela je knjigu i stalno je čitala.

Život Mati Angeline bio je izuzetno težak – nadživela je muža, oba sina i ćerku Maru. Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, a dobar deo života je bila prognana od srpske vlastele. Upokojila se 1520. godine. Lik prepodobne Mati Angeline nalazi se na svim ikonama Brankovića, a prikazana je kao monahinja, s krstom u desnoj ruci.

loading...

Izvor:mondo, nezavisni.rs | Foto:spc
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline