VRELO U SRBIJI: Građani masovno padaju u nesvest, mnogo posla za Hitnu pomoć!

Temperature u Srbiji dostižu 38. podeljak Celzijusove skale, a posebno se odražava na starije i radnike na otvorenom, za čiji je posao Inspektorat za rad izdao smernice za bezbedan i zdrav rad.


Koliko “tropske” temperature utiču na zdravlje građana, najbolje pokazuje to što su od intervencija čak polovina kolapsi na javnom mestu izazvani vrućinom. Najosetljiviji su stariji građani koji često nisu ni svesni koliko je u stvari toplo.

Loading...

“Njima je najgore jer imaju lošu cirkulaciju i ne osećaju kolika je temperatura, oni piju svoju terapiju za hipertenziju tako da očekivano mogu da se onesveste na ulici ili da dožive kratkotrajan gubitak svesti koji može da dovede do nekih povreda”, kažu u Hitnoj pomoći.

Druga najugroženija kategorija su i radnici na otvorenom, putari i žeteoci. Radnici koji rade na rekonstrukciji saobraćajnica rekli su da vrućine jesu velike, ali da imaju dovoljno vode, i da za sada dobro podnose. Da bi radili neometano, važno je, savetuju lekari, da unose što više mineralnih voda i tečnosti zbog toga što se gube elektroliti, natrijum i kalijum.

Ono što je posebno važno jeste da se oni odmaraju i da poslodavci znaju da radnicima treba da obezbede redovan odmor.

loading...
loading...

Iz Inspektorata za rad kažu da je prosleđen dopis svim odeljenjima inspekcije rada u upravnim okruzima i gradu Beogradu radi preventivnog postupanja inspektora rada u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih pri radu na otvorenom na visokim temperaturama.

U tom dopisu piše da inspektori rada treba da podsete zaposlene i poslodavce, naročito u delatnosti poljoprivrede i građevinarstva, da kada temperatura prelazi 36 stepeni Celzijusovih, smatra se da zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje.

Loading...

Zbog toga je 2007. godine Vlada donela Preporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način, da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni C, a naročito u periodu od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Osim izbegavanja rada od 11 do 16 sati, u smernicama se između ostalog navodi da poslodavac obezbedi opremu za bezbedan rad radnika, koja uključuje letnja odela, kape, marame i slično.

loading...

Rad treba da se organizuje tako da se radi u nekoliko smena, da se uvodi dodatna radna snaga, ali i da se teži poslovi ostave za hladniji deo dana. U smernicama se opisuju i najčešći zdravstveni problemi koji se pojavljuju kod ranika koji rade na otvorenom, kao i prva pomoć u slučaju da do toga dođe.

Izvor: nezavisni.rs | Foto: nezavisni.rs
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline