DANAS JE SVETI PANTELEJMON: Ako na ovaj dan uradite nešto, USPEH JE ZAGARANTOVAN!

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Ovaj priznati lekar živeo je u četvrtom veku posle Hrista.


Sveti Pantelejmon je rođen u Nikomidiji. Bio je dobar učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, bio je iznad svega milostiva i dobra srca.

Loading...

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom, pa je pomagao mnogim ljudima i izlečio ih od najtežih bolesti.

Po smrti oca, imanje je razdelio sirotinji, i živeo skromno. Sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno.

Zbog vere u Gospoda, pogubljen je na današnji dan 304. godine, u vreme progona hrišćana. Veruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne, kao i njegova ikona.

loading...
loading...

Ime Svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju i jeleosvećenju zajedno sa ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.

Smatra se zaštitnikom medicine i farmacije. Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije. Po narodnom kalendaru, danas je pravi dan za započinjanje nekog posla.

Loading...

Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. Dobro je krenuti i na veliki put. Česti su i vašari. Slavi se i kao krsna slava.

loading...
Izvor: nezavisni.rs | Foto:printscreen
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline