POSTOJE 4 RAZLOGA ZAŠTO VAS MAČKE LIŽU: Bićete veoma iznenađeni!

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, verovatno ste se bar jednom zapitali zašto mačka voli da vas liže.


Mačke nas ližu kako bi pokazale svoju naklonost
Budući da mačke imaju grubi jezik, nalik na šmirglu, teško je poverovati da je lizanje njihov način pokazivanja ljubavi. Na isti način na koji mačke ližu svoju mladunčad, tako ližu i svoje vlasnike jer žele da im kažu “Volim te”.

Loading...

– Za mačku nije važno što ste ljudsko biće. Jednom kada dođu kod vas, tretiraće vas na isti način kao i bilo kog člana svoje porodice – kaže dr. Sara Ochoa.

Prema Jodi Ziskin, koja vodi stranicu za ljubimce Healthy Pet Coach , mačke su izvrsni komunikatori. One koriste oči, glavu i glasove kako bi prenele svoje poruke. Jodi kaže da mačke lizanjem pokazuju ljubav, a da neke mačke čak daju i poljupce.

Mačke nas ližu kako bi nas smirile
Pitate se zašto vas mačka više liže kada ste tužni? Dr. Ochoa kaže, da ako smo bolesni ili na neki drugi način pod stresom, mačke to osete i ližu nas kako bi nam pomogle da se smirimo ili da se osećamo bolje.

loading...
loading...

Dr. Ochoa kaže da mačke znaju prepoznati kada je neki član njihove porodice bolestan, pa kada se osećamo tužno, vrlo je verovatno da će mačke to da prepoznaju i budu uz nas.

– Neke mačke se ližu kada su pod stresom, kako bi se smirile. Mogu lizati sebe ili druge osobe – kaže Ziskin. Ziskin, takođe kaže da mačke naklonost, osim lizanjem, mogu pokazati i predanjem, maženjem ili trljanjem glave o naše telo.

Loading...

Mačke nas ližu kako bi označile svoju teritoriju
I muške i ženske mačke paze na svoju teritoriju, što znači da mnoge mačke svoje vlasnike mogu smatrati svojom imovinom ili teritorijom. Mačke nas ližu kako bi obavestile druge mačke da smo zauzeti.

Prema dr. Ochoa mačke ližu vlasnike kako bi drugim mačkama pokazale da im je stalo do njih i da oni pripadaju njima.

loading...

Prekomerno lizanje
Ako vas mačka liže bez prestanka, možda pokušava nešto da vam kaže – možda da smrdite. Dr. Ochoa kaže kako mačke u divljini pomažu jedna drugoj da ostanu čiste, tako da ne privuku veće grabežljivce. Imajući to na umu, neprestano lizanje možemo shvatiti kao kompliment.

Ližući nas, mačke žele da nas zaštite. Ako vas mačka neprestano liže, takođe vam pokazuje da želi da vas nauči svojoj tehnici nege i čišćenja, prenosi Reader’s Digest.

Sledeći put kad vas vaša mačka poliže, ne uzimajte to zdravo za gotovo! Cenite to što vas vaš ljubimac voli i što želi da vas zaštiti.

Izvor:24sata, nezavisni.rs / Foto:espreso
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline