CIA: Putin bi pomogao Srbiji ako bi došlo do rata na Kosovu

Američki obaveštajci procenjuju da bi Vladimir Putin ‘sasvim sigurno’ pomogao Srbiji ako bi došlo do rata na Kosovu.


Rusija bi poslala oružje i specijalce, taj sukob bi lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat, upozorava CIA.

Loading...

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin bez oklevanja bi ušao u rat za Kosovo! Putin bi sasvim sigurno podržao predsednika Srbije Aleksandra Vučića ukoliko bi ovaj krenuo da oružano zaštiti Srbe na teritoriji Kosova.

Sve se ovo navodi u poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu. Analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat!?!

Mali Rusi na Balkanu
Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.

loading...
loading...

„Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom“, navodi se u obaveštajnoj analizi.

Analitičari CIA upozoravaju i da Beograd danas ima mnogo jače saveznike nego 1999. godine.

Loading...

„Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila…“ – piše u izveštaju.

loading...
Izvor:vestinet, nezavisni.rs / Foto:espreso
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline