BUDITE OPREZNI! Ovo su namirnice koje ne smete da držite ni pola sata na visokim temperaturama!

Na visokim temperaturama jako je rizično jesti meso, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.


Visoke temperature i vlažnost vazduha leti izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani pa vas iz ukusnog letnjeg ručka koji ste malo duže ostavili u kuhinji ili zaboravili da odmah stavite u frižider mogu vrebati salmonela, stafilokoka ili klostridija, koje su izazivači ozbiljnog trovanja organizma.

Loading...

Stručnjaci upozoravaju da je na visokim temperaturama posebno rizično u ishrani koristi meso i mesne prerađevine, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.

Živka Vlajković, nutricionista iz Savetovališta za ishranu dece i omladine pri dečjem dispanzeru Doma zdravlja Zemun, ukazuje da su letnje crevne zaraze veoma česte, ali i da se od njih možemo lako zaštititi.

– Savetujem da se kuvana hrana i povrće u ovim mesecima čuva na šporetu ili otvorenom samo dok se ne ohladi, nakon toga mora ili u frižider, ili da se baci kako bi se izbeglo trovanje. Najrizičniji na visokim temperaturama su definitivno jaja i meso, jer ako nisu pravilno termički obrađeni iz njih vrebaju salmonela i išigela, ali i jako mnogo drugih zagađivača. Te bakterije se jako brzo razmnožavaju i zato je bitno da mleveno meso ne čuvate više od dva dana u frižideru. Takođe, ako ste kupili meso i zatim ga pola sata vozili u autobusu na visokim temperaturama, ili ga odmah spremite i pojedite, ili ga bacite – kaže Vlajkovićeva.

loading...
loading...

Ona upozorava da čak pojedinim namirnicama poput krompira, spanaća ili zelenih salata ne pogoduje čuvanje u frižideru.

– Sve vrste zelenih salata, krastavci i sveže ceđeni sokovi veoma brzo gube svoju nutritivnu vrednost i zato je savet da ih popijete ili pojedete 10 minuta nakon što ste ih spremili. Opasnost leti može da vreba i iz ribe, koja je isto lako kvarljiva samo za dva dana, a veoma je važno mleko i mlečne proizvode držati isključivo u frižideru i proveravati rokove trajanja. Česta zabluda u vezi sa kvarenjem hrane jeste da se takve namirnice lako prepoznaju po mirisu, boji, izgledu. Međutim, bakterije takve promene izazivaju tek posle dužeg delovanja, pa često i naizgled ispravna hrana može da bude zagađena, a samim tim i opasna po čoveka. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti – kaže Vlajkovićeva.

Loading...

Izvor:espreso, nezavisni.rs / Foto:pixabay
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline