SMEDEREVO UGROŽENO: Građani oboljevaju od zagađenog vazduha – CRNA PROGNOZA DO 2050.!

Koncentracija teških metala u suspendovanim česticama i taložnim materijama tokom prošle zime u pojedinim delovima Smedereva bila je i za dvadeset puta veća od maksimalno dozvoljene.


Prema zvaničnim podacima Smederevo i Užice su najzagađeniji gradovi u Srbiji. Stanovnici naselja koja su najbliža Železari su najugroženiji, a prema podacima do kojih smo došli, u tim delovima grada je najveća stopa obolevanja od kancera.

Loading...

U Smederevu je proteklih godina registrovan trend porasta broja obolelih od karcinoma pluća i malignog melanoma. Najveći broj novoobolelih je bio od karcinoma pluća, polnih organa i organa za varenje. Godišnje se na području grada registruje više od 400 novih pacijenata sa malignitetom.

Koliko je vazduh zagađen govori i činjenica da ukoliko stojite na otvorenom i na 2 do 3km udaljenosti od Železare, posle samo 10 minuta na svom licu možete primetiti crne čestice.

Nadležni iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu godinama upozoravaju da Smederevci udišu najzagađeniji vazduh. Ipak, reakcija nadležnih državnih organa za sada nema.

loading...
loading...

Zbog nekorišćenja tehnologija za zaštitu životne sredine od strane zagađivača na teritoriji našeg grada, procene lekara su da će se u narednih 10 godina udvostručiti broj obolelih na godišnjem nivou, a da će jedna četvrtina Smederevaca do 2050. godine oboleti od nekog oblika malignih bolesti.

U Srbiji statistika je poražavajuća – godišnje oboli oko 35.000 ljudi, a umre više od 20.000.

Loading...

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da ne postoji minimalno dozvoljena količina štetnih materija u vazduhu, te da i najmanje teških metala može ugroziti zdravlje.

loading...
Izvor:espreso,nezavisni.rs / Foto:kurir
loading...

One thought on “SMEDEREVO UGROŽENO: Građani oboljevaju od zagađenog vazduha – CRNA PROGNOZA DO 2050.!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline