PUKLA SEZONA U CRNOJ GORI: Gazde u Budvi se hvataju za glavu – Srbija im okrenula leđa!

Iako zvanične brojke govore, kada je reč o broju gostiju i naplati boravišne takse, da je sezona na nivou prošle, pa čak i bolja, turistički poslenici su jednoglasni da je stanje mnogo gore nego prošle godine.


Ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi u pravom smislu reči doživeti kolaps. Predsednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom uduruženju Petar Ivković navodi da podaci digitalnih internet kanala prodaje govore o skoro 40 odsto manje individulanih rezervacija, te da se “prelilo” na tržišta Grčke, Turske i Egipta.

Loading...

On navodi da bi se u potpunosti složio sa ocenama, kakve su nedavno iznete u jednom hrvatskom dnevniku, o problemima koji su praktično identični i u Crnoj Gori.

– U Hrvatskoj ljudi su počeli da pričaju da postoji problem u privatnom smeštaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i podizali cene, ali sada oni to priznaju i počinju da rešavaju problem. Kod nas se o tome ne govori, imate jednostavno lošu popunjenost privatnog smeštaja, ali niko ne želi da se sa time pozabavi. Konkurencija snižava cene, struka im se uključila u ceo problem, a kod nas jednostavno niko javno ne želi da govori – kazao je Ivković i naveo da samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi, možete matematički da dođete do podatka da je privatni smeštaj poluprazan.

On dodaje da najbolje prolaze oni koji izdaju smeštaj na crno. Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, koji su dostavljeni “Vijestima”, na području od Jaza do Buljarice odmara 43.000 gostiju.

loading...
loading...

– Od ukupnog broja, njih 30 hiljada je u privatnom smeštaju i to je popunjenost na nivou prošle godine – saopštili su iz lokalne turističke organizacije.

I pored ovakvih podataka, loša situacija je u privatnom smeštaju, koji je praktično poluprazan. Istina, Budva nema preciznih podataka o broju ležajeva u privatnom smeštaju. Nekih 28 hiljada je registrovano, a pretpostavlja se da se na tržištu nalazi najmanje duplo više.

Loading...

Da je gora situacija u popunjenosti privatnog smeštaja svedoči i vlasnik kuće u Starom gradu u Budvi Petar Antonioli, koji ističe da je mnogo gore nego prošle godine.

– Idemo iz gore u goru sezonu, a to je posledica pre svega što smo bili zamorčići bukinga, bez jasne strategije. Sada nam smeštaj popunjavaju neki mnogo manje platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć – dve. Oslonili smo se na buking i sve se pretvorilo u jedan veliki bazar. U predsezoni smo bili gurnuti po strani. Bez neke ozbiljnije strategije mi ćemo ostati da lebdimo i prepušteni sami sebi da se snalazimo – kazao je Antonioli navodeći da se od glavne sezone očekuje da bude mnogo bolja.

loading...

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor:novosti, nezavisni.rs / Foto: nezavisni.rs
loading...

One thought on “PUKLA SEZONA U CRNOJ GORI: Gazde u Budvi se hvataju za glavu – Srbija im okrenula leđa!”

  1. Jedno je đubre a drugo kada se turistički prodaje đubre! Budva 2019, prestonica turizma Crne Gore, pliva u đubretu jer su kontejneri samo tamo gde odgovara đubretarima. A njima odgovaraju samo široke ulice kojih ima 20%. Kako bi ih i bilo kada je sve u gradnji, pregrađeno, ograđeno, uzurpirano i privatizovano. Tamo gde u civilizovanim državama postoje trotoari, staze i prolazi ovde su kamen, ograde i prepreke. Ograde oko velikih zgrada, ulice po 3 metra širine i komšije koji jedni druge gledaju tako da mogu da se rukuju preko terasa. Pola keja ograđeno limenim preprekama od 3 m visine, da bi se gradile nove zgradurine do obale, radnici koji i dalje rade na već započetim gradilištima u drugoj polovini Jula. Očajni turisti, ali još više i meštani, đubre bacaju i iz inata u prvu rupu ili prolaz, krišom ili javno. Sezona PUKLA. I treba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *