POČINJU ŠTRAJK GLAĐU! Malinari najavili blokade hladnjača – zahtevaju smenu Ljajića!

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je to udruženje na sednici Upravnog odbora donelo odluku da mehanizacijom blokira hladnjače i da započnu štrajk glađu ako Vlada Srbije u roku od tri dana ne smeni ministra trgovine Rasima Ljajića.


Optužuju ga da nije regulisao tržište pa je cena malina niska, oko 140 dinara za kilogram iako je ponuda mala.

Loading...

“Otkupljivači nas ucenjuju i nude nisku cenu iako je posle vremenskih neprilika koje su nas zadesile nekoliko puta ovog proleća ostala četvrtina roda malina i kupina i ponuda je mala ali je kvalitet prvoklasan”, rekao je Radović.

Dodao je da proizvodjači malina traže proizvodjačku cenu koju je utvrdila komisija, formirana uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, od 173 dinara za kilogram bez troškova transporta.

Prema njegovim rečima, malina se uvozi i u trgovinama prodaje po astronomskim cenama, pakovanje od 125 grama za 136 dinara. Proizvodjači, kako kaže, ponudjenom cenom od 140 dinara ne mogu da pokriju ni troškove branja.

loading...
loading...

“Tražimo hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem ako misle da zadrže stanovništvo u Srbiji”, rekao je Radović.

Ocenjuje da je poslednji trenutak da država reaguje jer se berba malina završava za nekoliko dana u ravničarskim krajevima a za desetak u brdsko-planinskim područjima.

Loading...

“Ako nam država sada ne pomogne, ljudi će napustiti proizvodnju malina i kupina koje se takodje prodaju u bescenje, po 30 i 40 dinara za kilogram i masovno će se seljavati”, izjavio je Radović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

loading...

Izvor:021, nezavisni.rs / Foto:kurir
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline