KAKO DA SREDITE AUTO POSLE POPLAVE? – Evo saveta koji će vam pomoći da spasite vozilo!

Poplave koje su pogodile prestonicu, ali i druge krajeve Srbije nanele su štetu kako stambenim objektima, tako i automobilima.


Dramatične scene sa ulica Beograda obišle su svet, a mnogi vlasnici automobila sada muku muče da osposobe svoja vozila.

Loading...

U situaciji da je vaš automobil makar i delimično bio pod vodom, najbitnije je da se u što kraćem vremenu obratite serviserima i stručnim osobama. Dakle, nikako ne pokušavajte ništa sami da preduzmete, ako se ne razumete u to.

Nakon što se voda povuče, potrebno je pogledate u kakvom stanju se nalazi vaš auto. Prvo utvrdite koliko duboko je automobil bio u vodi, što možete videti na osnovu traga blata i prljavštine koju je voda ostavila spolja, ali i u unutrašnjosti vozila. Ako nije prešla iznad donje ivice vrata, automobil bi trebalo da je potpuno u redu.

Ali, pre nego što pokrenete svoje vozilo, prvo neka neko stručan proveri da li su motor i elektronika u redu. Sve to je potrebno zbog toga što u slučaju da je voda prodrla u unutrašnjost motora, okretanjem ključa napravili biste veliku štetu, odnosno potpuno pokvarili motor.

loading...
loading...

Ako je auto bio u vodi iznad donje ivice vrata voda je prodrla u unutrašnjost i oštetila automobil, i to ne samo kabinu, već i elektroniku.

To što se voda povukla, ne znači da je auto ispravan, naprotiv!

Loading...

Veliku pomoć u ovakvoj situaciji može vam pružiti kasko osiguranje, ako ga imate. Pozovite osiguravajuću kuću i raspitajte se kakva je procedura, odnosno koje su opcije za nadoknadu štete. Fotografišite auto kako biste imali dokaz o stanju vozila nakon poplave.

Ukoliko je vozilo bilo dublje u vodi, ona je prodrla svuda. Tada su oštećeni: motor, električne instalacije, klima,… Pre bilo kakve intervencije, skinite akumulator. Elektronika koja je bila sve vreme pod naponom je trajno oštećena, a za onu koja nije bila pod naponom dok je motor isključen, ima šanse da bude ispravna. To znači da su noviji automobili mnogo osetljiviji od starijih.

loading...

Ono što je najvažnije, automobil je potrebno rastaviti potpuno ili delimično. Svaki elektronski deo mora biti izvađen i dobro osušen, a pre ponovnog povezivanja sve spojnice treba podmazati. Neophodno je proveriti da li je voda ušla u farove, i u tom slučaju ih izvaditi i osušiti. Motor je potrebno očistiti, čak i ako nije radio u trenutku poplave, a rezervoar sa gorivom potpuno isprazniti.

Elektroniku je potrebno potpuno proveriti da kasnije tokom vožnje ne bi došlo do požara. Prekontrolisati i: hladnjak, kočioni i sistem oslanjanja!

Nakon toga sledi sređivanje enterijera, pa je skidanje tapacirunga neizbežno, da bi se osušili dublji slojevi, kako ne bi krenula korozija. Na kraju sledi dubinsko pranje i dezinfekcija. Ceo postupak može trajati i dve do tri nedelje.

U slučaju većeg oštećenja prvo procenite koliko će koštati sanacija štete, jer nekada je to veći iznos od vrednosti samog automobila.

Izvor: nezavisni.rs / Foto:unsplash
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline