OPŠTI HAOS: Vučić napao profesora Filozofskog fakulteta, kolege USTALE U ODBRANU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je na TV Pink profesora Filozofskog fakulteta Ognjena Radonjića, koji je prethodnog vikenda gostovao u Utisku nedelje.


Pokretači inicijative 105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu objavili su otvoreno pismo kako bi odbranili svog kolegu od napada predsednika.

Loading...

Vučiću je na TV Pink u četvrtak 20. juna prikazan odlomak iz Utiska nedelje, emisije koju kako kaže ne gleda, a u kojoj je Radonjić govorio o siromaštvu u Srbiji i manipulaciji siromašnim stanovništvom.

Predsednik je rekao da Radonjić predstavlja lažnu elitu, koju prezire, a da pred njega može da dovede 50 pametnijih ljudi koji misle drugačije.

“Građani Srbije svedoci su svakodnevnog urušavanja demokratskih institucija, snaženja autokratije i neprihvatljivih verbalnih i fizičkih napada na kritičare vlasti. Uprkos brojnim upozorenjima atmosfera netolerancije postaje sve naglašenija. Predsednik države, umesto obavljanja svojih državnih obaveza u okvirima ustavnih ograničenja, podstiče sveopštu krizu u srpskom društvu”, navodi se u saopštenju Pokretača inicijative “105 od 5 miliona”.

loading...
loading...

Dodaju da se poslednji takav primer odnosi na njihovog kolegu Ognjena Radonjića koji je u Utisku nedelje govorio o siromaštvu.

“Umesto konsultovanja stručnjaka, predsednik se latio osporavanja Radonjićeve ličnosti, obrazovanja i znanja. U tom intervjuu je čak otišao toliko daleko da je pred milionskim auditorijumom priznao da prezire ljude poput profesora Radonjića, da zna da to ne sme, ali da je to jače od njega. Predsednik nas je dakle, na neprihvatljiv i potpuno nekritičan način upoznao sa svojim unutrašnjim previranjima i jasno nam stavio do znanja ono što već dugo znamo: da za njega postoje građani prvog i drugog reda”, piše u saopštenju.

Loading...

Pokretači inicijative “105 od 5 miliona” upozoravaju da ovakav pristup predstavlja kršenje Ustava Republike Srbije, a da je predsednik stavio do znanja da je on taj koji ima poslednju reč po svim pitanjima.

“Najoštrije osuđujemo bahato i autokratsko omalovažavanje profesora Radonjića od strane predsednika Republike Srbije. Ovim činom nije izvršen samo pokušaj diskreditacije jednog univerzitetskog profesora, već i čitavog univerzitetskog obrazovanja i svakog vida stručnosti što predstavlja još jedan u nizu već napravljenih koraka ka potpunom urušavanju državnog demokratskog poretka Republike Srbije”, zaključuje se u saopštenju.

loading...

U odbranu profesoru stale DS i Zajedno za Srbiju
Osudi napada na profesora Radonjića pridružile su se Demokratska stranka i Zajedno za Srbiju.

“Osuđujemo verbalno nasilje nad profesorom Ognjenom Radonjićem”, saopštila je Demokratska stranka izražavajući protest zbog “odnosa prema univerzitetskoj javnosti, kritičkom mišljenju i intelektualnoj snazi društva, koja ne pristaje na svrstavanje i jednoumlje”.

“Predsednik države nastoji klevetničkim istupima da fokus javnosti i težinu krivice prevali na odgovorne pojedince spremne i umne da imenuju i ocene ono što vidimo i što nas udaljava od normalnosti, dostojanstva i kulture”, ističe se u saopštenju

DS. DS dodaje da je ta stranka svesna da napad na profesora Ognjena Radonjića nije slučajan, sporadičan ispad.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović osudio je, kako je naveo, verbalno nasilje predsednika Srbije Aleksanra Vučića nad profesorom Filozofskog fakulkteta Ognjenom Radonjićem.

“Napad Vučića na profesora Radonjića je napad na celokupnu akademsku zajednicu i još jedan dokaz da Vučić govori jezikom mržnje i netolerancije iza koja se krije strah od gubitka vlasti”, naglasio je Zelenović u saopštenju.

On je pozvao akademsku zajednicu i sve “slobodnomisleće građane” da javno podrže Radonjića, “jer sutra Vučićeva meta može biti bilo ko drugi ko se osmeli da javno govori o njegovoj štetočinskoj vlasti”.

Izvor:n1, nezavisni.rs / Foto:n1
loading...

One thought on “OPŠTI HAOS: Vučić napao profesora Filozofskog fakulteta, kolege USTALE U ODBRANU!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline