VRUĆINE I VISOK PRITISAK: Vodite računa narednih dana, ne igrajte se sa životom!

Velike vrućine, koje ćemo imati narednih dana, kada će biti oko 40 stepeni, ne prijaju nikome, a najmanje osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Zbog znojenja i širenja krvnih sudova, pritisak pada, a njegovo kolebanje može da bude veoma opasno.


Hipertenzija je jedan od vodećih uzroka bolesti srca, infarkta, moždanog udara i preranog umiranja, a procenjuje se da svaka druga odrasla osoba u Vojvodini pati od povišenog krvnog pritiska.

Loading...

Do komplikacija ne mora da dođe ukoliko se pritisak redovno meri i koristi propisana terapija. Na žalost, većina obolelih nakon otkrivanja bolesti ne menja loše životne navike i nastavlja da puši, uzima alkohol, masnu i tešku hranu, što otežava lečenje i izaziva dodatne komplikacije.

Dok traju velike vrućine, hipertenzičari moraju striktno da se pridržavaju saveta lekara, odnosno da smanje dozu lekova protiv visokog pritiska, upozorava internista Katica Pavlović. Ali, to smeju da rade isključivo uz konsultaciju s lekarom.

Takođe, osobama s visokim krvim pritiskom preporučuje se da strogo vode računa o ishrani, kaže doktorka i dodaje da obroci ne smeju da budu obilni, slani i masni.

loading...
loading...

Ukoliko patite od hipertenzije, po vrućini ne smete da se izlažete većim fizičkim naporima, pa bi valjalo da sve obaveze obavljate u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima. Fizički napor, posebno u kombinaciji sa obilnom i jakom hranom, izaziva skok pritiska, što u velikoj meri povećava rizik od šloga i infarkta, kaže doktorka i dodaje da je neophodno da hipertenzičari uzimaju dovoljno tečnosti.

Oni, kao i svi srčani bolesnici, moraju da vode računa o tome kakvu vodu piju. Osim “česmovače”, za njih je voda u kojoj nema natrijuma, a ima magnezijuma, jer taj mineral deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem.

Loading...

Hipertenzija može biti primarna i sekundarna. U 95% slučajeva reč je o primarnoj, a uzroci joj nisu poznati. Zna se da nastanku bolesti doprinose stres, gojaznost, genetski faktori i preteran unos soli.

Sekundarna hipertenzija nastaje kao posledica neke druge bolesti, pre svih bolesti bubrega i endokrinog sistema. Nju može da izazove uzimanje oralnih kontraceptiva i lekova iz grupe kortikosteroida, estrogena, i eritropoetina.

loading...

O bilo kojoj vrsti hipertenzije da je reč, velike temperaturne razlike su najveća opasnost za obolele. Visoka spoljna temperatura izaziva naglo širenje krvnih sudova i pad pritiska, dok nagli ulazak u rashlađenu prostoriju doprinosu skupljanju krvnih sudova i skoku pritiska. Zato razlika između spoljne i temperature u stanu, kancelariji, ili automobilu ne bi smela da bude veća od 5-6 stepeni, podseća doktorka Pavlović i savetuje da o tome vode računa posebno oni koji ovih dana kreću na duža putovanja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor:rtv, nezavisni.rs / Foto:pixabay
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline