RUŠE CRKVU U PRIŠTINI: Na mestu Hrama Hrista Spasa prave “muzej genocida”

Dvojica lidera privremenih kosovskih institucija preko studentske organizacije Univerziteta u Prištini nameću ideju o rušenju hrama Hrista Spasa u Prištini.


Nakon što su Albanci s Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem na čelu hram Svetog Nikole kod Novog Brda na Kosmetu proglasili katoličkom crkvom, stigao je još jedan skandalozan predlog iz Prištine. Na meti je Saborni hram Hrista Spasa u Prištini, od kojeg planiraju da naprave takozvani muzej genocida!

Loading...

Ovaj sramni predlog stigao je od predsednika studentske organizacije Univerziteta u Prištini Studentska demokracija Medžita Ramusa, koji traži da se „muzej genocida“ locira u ovom pravoslavnom hramu, koji planiraju da sravne sa zemljom!

Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza ovog skandaloznog predloga i ideje stoje kosovski predsednik Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji preko studenata pokušavaju da oskrnave svetinju SPC.

Hram je od 1999. godine bio mnogo puta oskrnavljen i vandalizovan, tokom 2016. zapaljen je i pretvoren u javni toalet i smetlište. Univerzitet u Prištini, iako kroz sudski postupak nije uspeo da preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena, opet nakon tri godine ponavlja ovu ideju.

loading...

Član Odbora za KiM Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže za Kurir da je ovo još jedan u nizu dokaza da albanski teroristi koji predstavljaju albanski narod u privremenim institucijama vode politiku mržnje prema srpskom narodu i baštini.

– Tragična je činjenica da međunarodna zajednica, pre svega zapadne sile, tolerišu otimanje srpske kulturne i duhovne baštine i da tolerišu skandalozne predloge da se, pre svega, formira nekakav muzej genocida, a pogotovo da on bude smešten na mestu pravoslavne crkve. Dvostruki standardi zapadnih sila, nažalost, dovode do toga da albanski teroristi sa Tačijem i Haradinajem na čelu rade ovo što rade – ističe Linta.

Episkop remezijanski, vikarni episkop srpskog patrijarha Irineja Stefan Šarić smatra da bilo šta što je sveto treba da se sačuva i da bude svetinja.

– Ne sme da se drugačije radi, ne sme da se falsifikuje i radi ništa loše jer to nema sreće. To ko radi, taj nema sreće i budućnosti – ocenjuje episkop Šarić za Kurir.

Vladika mileševski Atanasije Rakita naglašava da taj primer događanja pokazuje koliko bi bilo opasno prepustiti te svetinje njima na volju.

– Šta bi se sve događalo kada bi imali mogućnost da zadovolje svoje težnje? Pravili bi nepravde i razaranja u oblasti kulture i duhovnosti. Te svetinje treba da nastave da budu u znaku srpske pažnje i čuvanja, kao što smo to vekovima podržavali i čuvali. Pokušaj falsifikovanja istorije i predlog da muzej genocida bude na mestu svetinje nazvao bih nasiljem – kaže Rakita.

„KATEDRALA U ARTANI“

Eparhija raško-prizrenska izrazila je pre dva dana zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će Arheološki institut Kosova, u saradnji s nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu“. Napominje se da se hram Sv. Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini već i od stava SPC.

PORUKA IZ KABINETA SRPSKOG PATRIJARHA IRINEJA

Iz kabineta patrijarha Irineja za Kurir navode da je povodom ove inicijative Eparhija raško-prizrenska više puta iznela svoj stav da je reč o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu SPC koje nikad nije sudski pravosnažno osporeno:

– Eparhija planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC i eparhija je apsolutno protiv bilo kakvog menjanja namene ovog objekta. Zbog više zloupotreba i provala u ovaj objekat eparhija je više puta javno insistirala na zaštiti imovinskih i verskih prava i sloboda. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode.

Izvor:kurir, nezavisni.rs / Foto:kurir
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *