VUČIĆ PORUČIO TAČIJU: Ukinite takse i sutra sedamo za sto DA SE DOGOVORIMO! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Bratislavi na GLOBSEC 2019 forumu.


Vučić je na samom početku panela posvećenom dijalogu Beograda i Prištine uoči samita u Parizu rekao da je svet podeljen – pola je priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a druga polovina ne, a da prištinski lider Hašim Tači misli da ono pripada samo kosovskim Albancima.

Loading...

Vučić je naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici već i u samoj Srbiji.

– Teritorija Kosova prema Tačijevom i albanskom gledištu pripada samo Albancima, a prema našem Ustavu, celokupna teritorija Kosova pripada isključivo Srbiji i šta mi radimo? Mi radimo samo svoj posao i sprečavamo ulazak Kosova u Unesko i Interpol, jer ga ne priznajemo kao nezavisnu državu… I Tači kaže da je to bilo naše agresivno ponašanje… Agresivno? Ničim nismo ugrozili žitelje na Kosovu… – rekao je Vučić objasnivši učesnicima panela u Bratislavi kakvu Srbija štetu trpi zbog prištinskih taksi koje su potpuno suprotne sporazumu CEFTA koje su zapadnobalkanske države potpisale još 2006. godine.

Na pitanje moderatora da li je i kada Srbija spremna da se vrati pregovorima, Vučić je rekao: Odmah… Sutra… jedini uslov jeste da se ukinu takse i onda može da se pregovara o čemu god želite.

loading...

Tači je kao argument izneo da „Srbija sprečava članstvo Kosova“ u međunarodnim organizacijama na šta mu je Vučić odgovorio da to nema nikakve veze sa Uneskom i Interpolom već sa EU, a te organizacije nisu ni u kakvoj vezi sa Evropskom unijom.

On je doputovao u glavni grad Slovačke. Vučić je prethodno rekao da će na forumu u slovačkoj prestonici tražiti pomoć da Priština ukine taksu na srpske proizvode, kao preduslov za nastavak dijaloga. Predsednik Srbije je najavio susret sa predstavnikom američke administracije za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, ali ne i sa Hašimom Tačijem koji će, prema najavama, takođe boraviti u Bratislavi.

Izvor:espreso, nezavisni.rs / Foto:rtk
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *