BOLESTAN TREND U ŠKOLAMA! Đaci se skidaju i sve kače na Jutjub! Roditelji u haosu!

Siromaštvo i haos u zemlji terali su sitne prestupnike da tokom 90-ih skidaju deci nove patike kada krenu u školu.

Loading...

Danas se deca u školi skidaju sama, i to ne zbog nemaštine, već (najčešće lažnog) bogatstva – tj. da bi etiketom dokazali su njihove majice i duksevi skupi originali. Jer ako odeća nije markirana, dete nije kul, pišu mediji.

– Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, pa se snimaju i kače video na Jutjub – “Mene su terali da skinem duks da bi proverili je li stvarno original. Morao sam i da kažem u kojoj je radnji kupljen” – rekao je jedan učenik.

loading...
loading...
Loading…

Loading...

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i “in” deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano. Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

I deca, odrasla u materijalistikom svetu kakav je naš, prihvataju ova pravila i postaju opsednuta brendovima, čije cene najčešće ne odgovaraju platežnoj moći njihovih roditelja.

loading...
 VELIKA AKCIJA POLICIJE – PALA KRIMINALNA GRUPA: Uhapšeno 20 osoba zbog falsifikovanja dokumenata EU
 Devojku silovalo 14 momaka, policija nije reagovala: Zbog toga se odlučila na drastičan potez

Osnovci u Srbiji neće patike ispod 20.000 dinara

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

– Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio – rekao je učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od koga novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

– Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju – rekla je jedna prodavačica iz Subotice.
Sve je kao na filmu…

Sve ovo podseća na američke filmove u kojima se bogati klinci razbacuju novcem svojih roditelja. Da ih srpska deca podražavaju vidi se i po tome što im je engleski akcenat najbolji kada izgovaraju imena marki, koriste njihov žargon, a vrednost svoje odeće izražavaju u dolarima.

A čak su i domaći zabavljači našli sebi mesto u ovom trendu. Na Jutjubu postoje kanali u kojima deca iz Srbije opisuju šta na sebi nose i koliko to košta. Naravno, u dolarima. Potom sami daju ocene skupih patika:

Ne volim 95-ice, to nose svi mali naloženi garserčići Beograda – komentariše jedna devojčica patike koje koštaju oko 200 dolara, dok ostali paradiraruju iza nje, pokušavajući da izgledaju što više bitni.

Reč psihologa

U jednom ovako siromašnom društvu razbacivanje novcem i brendovima samo je prividan paradoks. Stručnjaci ističu da u tome veliku ulogu igraju i roditelji, među kojima mnogi i sami od dece od malih nogu prave statusne simbole.

– Popustljivi smo u želji da ih usrećimo, tražimo prečice i instant rešenja, zaboravljajući da je naš zadatak da osposobimo decu za život, nudeći im, između ostalog, porodični sistem vrednosti. Sport i muziku – zato što ih volimo i uživamo baveći se njima, a ne zato da bi unovčili talente, aktivne sadržaje koji će omogućiti deci da se kroz rezultat ostvare negujući intrizičku motivaciju, a ne gajeći lažni osećaj sigurnosti kroz spoljašnje i nametnute standarde – kaže Darka Krsmanović, psihoterapeut.

loading…
Izvor: espreso, nezavisni.rs / Foto: profimedia

 

 UDARNA VEST: Izvršitelji će po novom zakonu moći da vas uhapse, ako sprečavate otimanje!
⇒ PLJUŠTE MILIONI ZA CRKVU: Vlada Srbije daje još 254.000 EVRA POPOVIMA!
⇒ ŠOKANTNO! Vladike se svađale sa Vučićem na Saboru SPC!
⇒ UDARNA VEST! Hapse ministra, tajkuna i lidera opozicije?
⇒ UHAPŠEN JAVNI IZVRŠITELJ – Pokrao 23 miliona dinara!

loading…
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline