Da li se sećate ovog vina?

Nema mnogo gradova u svetu, kao što je Smederevo, koji imaju tu čast da je za njihovo ime vezano ime vinove loze ili vina.

Loading...

Smederevo je moglo i danas da se ponosi time, a još više zbog toga što se loza Smederevka smatra jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije.

Loading…

loading...
loading...

Nažalost, u posednjih dvadeset godina nepravedno je zapostavljena, čak i na smederevskom području gde je godinama bila vodeća sorta. Smederevsko vinogorje jedno je od najstarijih staništa vinove loze na Balkanu.

Loading...

O smederevskom grožđu i vinu pisalo se mnogo, dok se sam naziv “ Smederevka“ kao ime sorte u pisanim izvorima spominje tek u XIX veku.

JASNA AVRAMOVIĆ: “Izmestićemo prugu iz centra grada” – ALI, MALO SUTRA!
Da li znate gde se nalazi SMEDEREVSKI KALEMEGDAN?

Despoti Stefan Lazarević i Ðurađ Branković širili su još u 15. veku vinograde u krajevima oko Smedereva. U to vreme u vinogradima su postojale pimnice u kojima se moglo spavati i popiti vrč dobrog vina. Tada je trgovina vinom bila strogo nadzirana.

loading...

loading…

Vinogradarstvu ovog kraja doprineo je i Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka koji je u porodičnom letnjikovcu na lokaciji Zlatni breg zasadio 36 ha vinograda.

Smederevsko područje oivičeno Dunavom i Velikom Moravom, sa blago zatalasanim nizijskim reljefom, relativno stabilnom klimom i plodnim zemljištem, idealno je za gajanje vinove loze. Na svetskoj izložbi u Bordou 1882. godine smederevska vina dobila su značajna priznanja.
Krajem 19. veka trgovci iz evropskih zemalja dolazili su i kupovali smederevsko grožđe i vino, i zatim ga dalje prodavali u Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj i drugim zemljama.

Slavu smederevskog vinogorja proneo je i vinski podrum “Godomin”, sagrađen početkom XX veka, koji je samo jedna od ružnih slika našeg grada s kraja 20. veka. Inače, upravna zgrada tog, nekada velikog kombinata, potpuno je uništena u požaru prošle zime.

Ne zaboravimo blago koje je neko uništio, bez kazne!

Izvor: nezavisni.rs / Foto: rtvsuper – smederevo

 

⇒ PLJAČKA! Za Tomu i Dragicu od građana se otme 1,2 miliona mesečno!
TUŽNA SLIKA SRBIJE – CELU REKU SMESTILI U CEV! – Uništićemo prirodno blago!
SRBI KUPUJU ALBANKE! 3000 evra samo ZA GLEDANJE, 5000 evra ZA BRAK!
ALARMANTNO! Inspekcija zatvorila 18 pekara zbog prljavštine i prevara!
POSKUPLJUJE STRUJA! MMF i Vlada Srbije spremaju finansijski udar na građane

loading…
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *