BOJE ZA JAJA IZAZIVAJU ALERGIJU: Uskoro će Uskrs, OVO MORATE DA ZNATE!

Veštačke boje za farbanje uskršnjih jaja mogu da budu štetne po zdravlje.

Loading...

Zasad je poznato da aditivi koji se dodaju u njih uzrokuju pojavu koprivnjače, a kod dece poremećaj aktivnosti i pažnje. Po pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, ali ta razgradnja može da bude delimična, i da ostaci štetnih supstanci izazovu različite smetnje, među kojima je i trajno oštećenje nerava.

Doktor Rajica Stošović, alergolog i imunolog Kliničkog centra Srbije, kaže da danas više od sedam odsto svetske populacije pati od nekog oblika alergije izazvane suplementima iz hrane, a jedan od najčešćih dodataka su upravo prehrambene boje.

– Alergija izazvana prehrambenim bojama se najčešće manifestuje oticanjem usana, kapaka, pa čak i jezika, a po pravilu je ovo stanje praćeno i jakim svrabom – kaže dr Stošović. – Međutim, ova vrsta alergije može da se ispolji i obilnim vodenastim curenjem nosa, kijanjem, svrabom i crvenilom u očima, pa čak i otežanim disanjem. U retkim slučajevima dolazi i do vrtoglavice, zujanja u ušima koji mogu da budu praćeni padom arterijskog pritiska, gubitkom svesti i tako da dovedu do pojave anafilaktičkog šoka.

loading...

Spisku tegoba izazvanih veštačkim bojama Evropski parlament je 2010. godine dodao i poremećaj pažnje i aktivnosti kod dece. Zato je u zemljama članicama EU zakonska obaveza da boje koje sadrže aditive E102, E104, E110, E122, E124, E129, imaju upozorenje o njihovom uticaju na zdravlje.

Pri tome, napomena je da aditiv pod oznakom E122, kojim se dobija crvena boja, osim alergije može da izazove i nadražaj sluznice nosa, dok plava boja sa dodatkom E132 (indigotin) može da bude okidač za tešku alergijsku reakciju. Mali je broj primera, kao što je aditiv E101 koji se dodaje sintetičkoj žitoj boji, da je reč o prirodnoj supstanci, tačnije vitaminu B.
Najveća nevolja je što se veštačka boja ne vezuje samo za ljusku jajeta koja se odstranjuje već vrlo često oboji i belance.

– Postoje studije koje pokazuju da prehrambene boje mogu da budu uzrok za pojavu demencije – kaže dr Stošović. – Ipak, zasad je najdominantniji problem preosetljivost, odnosno pojava alergija, koje mogu da budu dramatične i da izazovu gušenje.

Poseban oprez se savetuje prilikom kupovine kesica boja sa niskom cenom, jer upućeni tvrde da u njima nisu prehrambene boje već tehničke koje mogu da sadrže teške metale poput olova, kadmijuma, žive i arsena.

MANJE OD 50.000 LJUDI NA MITINGU SNS-a: Policija procenila da je prisutno 140.000 građana
DAČIĆ PORUČIO OPOZICIJI: Ostani đubre do kraja
BRNABIĆ: Mi smo uradili ono što niko nije! Dali smo 80 puta više para za snimanje filmova!
BEOGRAD STAO! – Nezapamćene gužve, ne idu autobusi, građani pešice idu s posla!
NEZAPAMĆENO! Vučićev miting snima više od 40 kamera, osam dronova, šest kranova i troje reportažnih kola!
PRITISCI I PRETNJE: Odlazak na miting SNS kao radna obaveza, otkazuju se đačke ekskurzije
loading…

BOLJI ŽIVOT ZA 5 GODINA I TEŠKO PRIZNANJE ZA KRAJ: Vučić nikada više neće govoriti pred ovoliko ljudi!


Izvor: espreso, nezavisni.rs / Foto: profimedia

PODELITE OVU VEST:

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *