SMEDEREVO DOČEKUJE VITEZOVE: Srednjovekovne borbe u tvrđavi od 02. do 05. maja

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ biće održano u Smederevu od 2. do 5. maja. Svi učesnici festivala su od glave do pete obučeni u srednjovekovnu nošnju. Doživite srednji vek!

Udruženje za istorijske srednjovekovne borbe (HMBA) je međunarodna sportska organizacija osnovana u cilju razvoja, podrške i promovisanja sporta istorijske srednjovekovne borbe – jedinstvene kombinacije pravog sporta i istorijskog kulturnog nasleđa.

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ je međunarodni događaj koji okuplja stotine boraca i hiljade obožavalaca ovih borbi iz celog sveta na spektakularnim i kulturnim lokacijama u periodu od nekoliko dana tokom kojih nudi napeta sportska dešavanja i aktivnosti, uzbudljive nastupe i jedinstvenu srednjovekovnu atmosferu.

Prvo svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ održano je 2010. godine u tvrđavi Hotin (Ukrajina), a nakon toga bilo je održano i u Varšavi (Poljska), Eg-Mortu (Francuska), Trogiru (Hrvatska), dva puta u Pragu (Češka), Barseloni (Španija) i u zamku Santa Severa (Italija).

Najveći događaj srednjovekovnog sporta 2019. godine biće održan u Smederevskoj tvrđavi (Srbija) od 2. do 5. maja. Najavljeno je učešće „vitezova“ iz više od 40 zemalja sveta.

Posetioci i učesnici mogu da očekuju četiri dana u potpunosti ispunjena srednjovekovnim dešavanjima i umetničkim nastupima, a takođe će moći da prisustvuju i dosada neviđenoj bitki dve velike armije vitezova – velika „buhurt“ bitka 150 na 150!
Na mestu ušća male reke Jezave i velikog i moćnog Dunava, gde duvaju snažni istočni vetrovi i gde spajanje zemlje i neba predstavlja neobičnu lepotu koju prati žamor reke, nalazi se nekadašnji monumentalni grad despota Đurađa Brankovića i njegove žene Jerine – Smederevska tvrđava, poslednja prestonica srpske srednjovekovne države, svedok turbulentnih istorijskih događaja tokom perioda njenog nastanka i najveća nizijska tvrđava u Evropi, kamena lepotica koja u svojim zidovima krije vekovima stare tajne, dok mitovi i legende o njoj svakog privlače svojom čarobnom silom.

Bogati srpski vladar uložio je mnogo truda i novca u izgradnju ovog grandioznog spomenika srpske kulture. Zidovi debljine 4 metra i visine 10 metara služili su kao odbrambeni bedemi na koje je postavljeno 25 kockastih kula visine do 20 metara. Ovaj centar kulture izabran je za domaćina ovog velikog festivala kulture i sporta – Bitke nacija 2019. godine.

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Mira Marković će ipak biti sahranjena u Požarevcu?! Unuk joj ispunjava poslednju želju!
MRKONJIĆ: Red je da država pomogne oko sahrane Mire Marković
Jovanović: Epilog protesta jasan – JEDNO VELIKO NIŠTA, Vučić je bio u pravu!
VUČIĆ: Slušao sam vas sa terase, nije bilo više od 7.500 ljudi!
MARTINOVIĆ: Odbranili smo Skupštinu od nasilnika, mirno i demokratski
VESIĆ: Hrabri odbornici SNS-a sprečili državni udar
ONA ZNA ŠTA NAS ČEKA: Ovoj monahinji se partijarh Pavle javio u snu! (VIDEO)
loading…

SNS DOVOZI 1.200 AUTOBUSA U BEOGRAD: Naređeno da moraju da dovedu više od 100.000 ljudi!


Izvor: mondo.rs, nezavisni.rs / Foto: nezavisni.rs
PODELITE OVU VEST:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *