RTS U HAOSU: Bujošević neće da razgovara sa radnicima!

Već duže vreme predstavnici sindikata traže uspostavljanje dijaloga sa generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem, ali nam slabo ide.


To kaže za Danas predsednik Strukovnog sindikata RTS-a Dragomir Milošević, povodom pisma koje je ovaj sindikat uputio čelnicima javnog servisa, izražavajući nezadovoljstvo uslovima rada i uređivačkom politikom.
Na pitanje šta je to što zamera uređivačkoj politici RTS-a, naš sagovornik kaže da nije ovlašćen da govori o tome, ali da se u pismu sindikata može videti da se mnoge odredbe Zakona o javnim medijskim servisima krše.

– Tražimo i poštovanje međunarodnih standarda, regulativa i direktiva koji uređuju način rada i funkcionisanja javnog servisa – ističe Milošević.

On dodaje da zaposleni nisu zadovoljni ni uslovima rada i da se bore za golu egzistenciju, jer se godinama krši Zakon o radu.

– Tačno pet godina i četiri meseca nije nam menjana minimalna osnovna zarada. Jasno je da su radnici nezadovoljni, što otvoreno iskazuju kroz sindikalne aktivnosti. Nažalost, ne verujem da će se uskoro išta promeniti, jer je Bujošević uvek bio gluv za naše zahteve. Ne očekujem ni da će se sada sastati sa nama, zašto bi nešto promenio u svojoj ustaljenoj praksi – naglašava Milošević. Prema njegovim rečima, jedinu pomoć eventualno mogu da im pruže članovi Upravnog odbora i Programskog saveta RTS-a „svojim autoritetom, integritetom i znanjem“.

U pismu upućenom čelnicima RTS-a, Strukovni sindikat istakao je da je javni servis dužan da izveštava pravovremeno i nepristrasno, da omogući izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici, da podstiče na raspravu u duhu tolerancije o svim temama od interesa za javnost, da proizvodi raznovrsne programske sadržaje i da teži najvišem nivou kvaliteta usluga.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je Dragan Bujošević očigledno davno izgubio vezu sa realnošću.

– Dao je sebi za pravo da oduzima legitimitet i protestima i NUNS-u, a sada se ne odaziva ni na pozive svog sindikata, što je nečuveno. To je razlog više da podnese ostavku – naglašava Bodrožić.

loading...
loading...

Glavni urednik Bete Dragan Janjić kaže za Danas da nije dobro što Dragan Bujošević nije odgovorio na zahtev sindikata za hitan sastanak.
– Mislim da rukovodstva, odnosno uprave medijskih kuća, treba vrlo pažljivo da saslušaju reč zaposlenih, a naročito novinara – ukazuje Janjić.

Poverenik sindikata Nezavisnost u RTV-u Darko Sper kaže da ne vidi razlog zbog kojeg Bujošević ne bi primio predstavnike sindikata.

– Bilo bi sasvim normalno da ih poslodavac primi i razgovara o problemima zaposlenih. Sindikat Nezavisnost nema problem takve vrste, jer nas direktor RTV-a prima na razgovore. Nedavno smo imali jedan koji je trajao skoro dva sata. Ne postižemo uvek dogovor, ali dijalog postoji – kaže Sper za Danas. Kolege iz Strukovnog sindikata, koji je podržao i sindikat Nezavisnost, posavetovao je da poslodavcu daju rok da se izjasni o njihovim zahteva, a ukoliko do toga ne dođe, da stupe u štrajk upozorenja.

Strukovni sindikat RTS-a ukazao je i na nezakonito uvođenje novih dodatnih poslova zaposlenima bez aneksa Ugovora o radu i adekvatne nadoknade, kao i na nezakonito nagrađivanje zaposlenih na rukovodećim pozicijama zbog kojih se radnici RTS-a, kako navode, osećaju dvostruko poniženim. Dodatni problem je, ističu, prosečna starost zaposlenih na javnom servisu koja iznosi 52 godine, te zbog toga traže i podmlađivanje kadra.

MEĐUSOBNO PRIZNANJE: Tači otkrio gde će sa Vučićem potpisati sporazum o Kosovu
VELIKI SKUP SNS-A 19. APRILA U BEOGRADU: Da li je Vučić rešio da posvađa Srbiju do kraja?
POBUNA U RTS-u: Radnici traže hitan sastanak i da mogu nepristrasno da obaveštavaju
OBRADOVIĆ: Vučić može da sedi sa Tačijem i Klintonom, ali ne može sa svojim narodom
TREPČA ZABORAVLJENA: Vučić u tišini predao Albancima 60 ODSTO RUDNOG BOGATSTVA SRBIJE
HAOS U NIŠU: Više od 300 autobusa dovezlo ljude iz drugih gradova da kliču Vučiću, svi dobijaju sendvič i vodu
ŠOU BARBARE I NEBOJŠE: Režimska novinarka u svom nepismenom stilu postavlja naručena pitanja (VIDEO)
loading…

85.000 EVRA SAMO ZA SENDVIČE: SNS sprema 500 autobusa za miting u Novom Sadu i VIŠE OD HILJADU ZA BEOGRAD


Izvor: danas / Foto: novosti
PODELITE OVU VEST: