Protest zaposlenih u predškolskim ustanovama 11. aprila

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavili su da će 11. aprila organizovati protest i protestnu šetnju, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih u predškolstvu i brojnim nagomilanim problemima u toj oblasti.


Predsednica Samostalnog sindikata predškolaca Bosiljka Jovanović kaže za Danas da će tog dana vrtići raditi normalno, a da je protest zakazan za 14 sati, kada zaposleni završe sa prvom smenom.
Najavljeno je da će se učesnici protesta kretati od Trga Nikole Pašića, pored zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, Ministarstva finansija, Vlade Srbije do sedišta Ministarstva prosvete, i da će u svakoj od ovih institucija predati zahteve.

Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja je u više navrata izražavao nezadovoljstvo zbog toga što je budžetom za 2019. predviđeno povećanje plata za devet odsto zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a predškolstvu za sedam odsto.

Sindikat je ukazivao da je delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja sastavni deo obrazovnog sistema Srbije i da je Zakonom o budžetskom sistemu koji se odnosi na povećanje plata prekršen član 52 Zakona o predškolskom vaspitanju u obrazovanju, koji propisuje da osnovica za obračun i isplatu plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu u osnovnom obrazovanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave.
Bosiljka Jovanović kaže da je tih dva odsto samo „kap koja je prelila čašu nagomilanih i godinama nerešavanih problema“. Sindikat ukazuje i na kršenje normativa prostora i broja upisane dece i to ilustruje podatkom Ministarstva prosvete da je u 2018. preko normativa upisano 11.067 dece na nivou cele Srbije.

Ističu da zbog povećanog obima posla pojedini vaspitači i sestre rade i sa četrdesetoro dece, da se bolovanja zaposlenih rešavaju raspodelom dece u ostale vaspitne grupe, kao i da pojedine lokalne samouprave kasne sa isplatom zarada.

loading...
loading...
MEĐUSOBNO PRIZNANJE: Tači otkrio gde će sa Vučićem potpisati sporazum o Kosovu
VELIKI SKUP SNS-A 19. APRILA U BEOGRADU: Da li je Vučić rešio da posvađa Srbiju do kraja?
POBUNA U RTS-u: Radnici traže hitan sastanak i da mogu nepristrasno da obaveštavaju
OBRADOVIĆ: Vučić može da sedi sa Tačijem i Klintonom, ali ne može sa svojim narodom
TREPČA ZABORAVLJENA: Vučić u tišini predao Albancima 60 ODSTO RUDNOG BOGATSTVA SRBIJE
HAOS U NIŠU: Više od 300 autobusa dovezlo ljude iz drugih gradova da kliču Vučiću, svi dobijaju sendvič i vodu
ŠOU BARBARE I NEBOJŠE: Režimska novinarka u svom nepismenom stilu postavlja naručena pitanja (VIDEO)
loading…

KAKO JE VUČIĆ PONIZIO SRBIJU: Zagrljaj sa Klintonom pamtiće se vekovima


Izvor: danas / Foto: novosti
PODELITE OVU VEST: