Radovan Karadžić se vraća u Srbiju

Postoji velika šansa da Radovan Karadžić za pet dana stigne u Srbiju, i to kao slobodan čovek!


To tvrdi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, a u to je uveren i Radovanov rođeni brat Luka. Sam Karadžić, preneo nam je Luka, takođe je siguran u svoj skori dolazak u Beograd i napuštanje Haškog tribunala, u kojem je osuđen na 40 godina robije.

Naime, izricanje drugostepene presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14 časova u Hagu, a on očekuje da mu bude izrečena oslobađajuća presuda.

Radovan Karadžić je prvobitno osuđen na 40 godina robije.
Milorad Kojić izražava nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima.

– Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza, prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa svima nama koji ćemo 20. biti u Hagu vrati u Srbiju i Srpsku. On je veoma uzbuđen uoči izricanja presude, čujemo se i po nekoliko puta na dan i mnogo razgovaramo o njegovim budućim planovima – naveo je Kojić za „Alo!“.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, istakao je juče da cela porodica sa nestrpljenjem čeka 20. mart i da su svi vrlo optimistični.

– Uzdamo se u Boga i nadamo se Radovanovom dolasku. Sa bratom sam konstantno u telefonskom kontaktu, on je najveći optimista, siguran je u pozitivan ishod i na sve nas prenosi tu nadu. Ljudski je verovati i nadati se pravdi, pravda je dostižna, ma koliko bila spora. Uvereni smo da će novo veće sa Antonetijem prvi put sagledati sve činjenice i dokaze. Plaši nas samo to što znamo kako je Haški sud do sada sudio, imali su dvostruke aršine. Oslobodili su jednog Nasera Orića, koji je bio 15 kilometara udaljen od Srebrenice, gde su činjeni ratni zločini i genocid nad Srbima, gde su ubijani i starci, i deca, i žene, a on lično je predvodio te monstruozne akcije. Orić je oslobođen po toj komandnoj odgovornosti po kojoj je Radovan optužen, iako je više od 60 odsto rata u Bosni proveo svuda po svetu na raznim pregovorima sa raznim faktorima. To me jedino malo plaši – kazao je Luka za „Alo!“, napominjući da mu je krivo što ovog puta ne može putovati u Hag i biti uz brata u vreme izricanja presude jer ima zdravstvene probleme.

S druge strane, Svetozar Vujačić, dugogodišnji advokat Radovana Karadžića, navodi da postoji mnogo veća šansa da Radovan za nekoliko dana bude osuđen na doživotnu robiju nego da bude oslobođen optužbi.

– Nikada se u Haškom sudu ni u jednom predmetu protiv Srbina nisu gledali činjenice i dokazi. Takođe, ne postoji više prvostepeni sud kojem bi oni vratili presudu, oni nju mogu samo preinačiti ili potvrditi. Ja se plašim da će presudu preinačiti nagore, na doživotnu robiju! Tužilac se isto žalio, da se i on, osim odbrane, nije žalio, presuda ne bi mogla biti gora, ovako je to nažalost moguće – kaže advokat.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Šešelj: Samo da padne genocid!

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, za „Alo!“ kaže da bi veoma voleo da Karadžić bude oslobođen, ali da bi značajno bilo i kad bi mu se samo ukinula presuda za genocid.

– Mnogo bih se obradovao kada bi Radovan Karadžić bio oslobođen, priključujem se iščekivanjima, ali je za mene najvažnije da mu ukinu osudu za genocid. Uvek postoji šansa da bude oslobođen, dok je čovek živ, šansa postoji, videćemo kako će se postaviti sudije, ali ključna mi je želja da padne genocid – navodi Šešelj.

 

UPRKOS OTIMANJU TREPČE I PLATFORMI PRIŠTINE: Vučićevi ministri i dalje sede u Vladi Ramuša Haradinaja
VUČIĆ POTVRDIO: Ništa nećemo preduzimati protiv Prištine
Vučić ima rok od 30 dana za ostavku ili 13. aprila OPŠTE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU
VUČIĆ: Vučićević je častan i pristojan čovek (VIDEO)
NEZAPAMĆENA SKUPOĆA: Povrće u Srbiji 34 odsto skuplje nego pre godinu dana
Je*em ja mater svima koji učestvuju u protestima, a nisu im meta naprednjaci
loading…

UPLAŠILI SE: Utisak nedelje dobija kontra-emisiju na Tv Pink


Izvor: alo / Foto: euronews
PODELITE OVU VEST:

One thought on “Radovan Karadžić se vraća u Srbiju”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Loading...