Poginuo radnik nakon pada s krova crkve

Muškarac (46) poginuo je jutros u Sremskim Karlovcima dok je radio na popravci krova Crkve Sveti Nikola.

Još nije poznato ko je bio izvođač radova popravke krova crkve, sa koje je radnik pao, kao ni to ko je izvođača angažovao.

Prema navodima medija, u pitanju je muškarac iz Leskovca, koji je živeo u Zemunu, a bio je angažovan da popravi krov crkve u Sremskim Karlovcima. Navodi se i da je šef gradilišta policiji prijavio nesrećan slučaj.

Tanjug navodi da su u crkvi trenutno policija i građevinska inspekcija, a uviđaj još nije počeo jer se čeka javni tužilac.

Zbog pogibija niko krivično ne odgovara
Insajder je pisao o tome da je od januara 2013. do kraja 2017. godine čak 187 osoba izgubilo život usled povreda na radu. Samo prošle godine stradalo je najmanje 53 radnika, a trećina njih radila je u građevinskom sektoru.

Međutim, zbog pogibija zaposlenih na radnim mestima uglavnom niko krivično ne odgovora. Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12 godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora – i to u trajanju od po godinu dana.

“Za pogibije radnika odgovorne sve institucije”
Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović je nedavno u intervjuu za Insajder naglasio da je trend pogibija radnika na gradilištu zabrinjavajuć, navodeći da značajan deo odgovornosti za takvu situaciju snosi veliki broj državnih institucija – od Ministarstva pravde, preko Ministarstva građevinarstva i Ministarstvo rada čiji je deo i Inspekcija rada, pa do institucija lokalnih samouprava koje izdaju građevinske dozvole.

Prema njegovim rečima, u pet odsto slučajeva smrtna povreda na radu je posledica greške radnika, dok je u 95 odsto slučajeva reč o kršenju zakona i procedura bezbednosti na radu.

Prema njegovim rečima, jedini način da se poslodavci nateraju da paze na svoje radnike jesto da konačno neko krivično odgovara za pogibiju zaposlenog.

 

Vučić ima rok od 30 dana za ostavku ili 13. aprila OPŠTE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU
SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE: Desetine hiljada ljudi na protestima širom Srbije! (VIDEO)
VUČIĆ: Vučićević je častan i pristojan čovek (VIDEO)
NEZAPAMĆENA SKUPOĆA: Povrće u Srbiji 34 odsto skuplje nego pre godinu dana
Je*em ja mater svima koji učestvuju u protestima, a nisu im meta naprednjaci

 

UDARNA VEST: Zoran Babić i dalje direktor Koridora Srbije

loading…

Izvor: 021 – insajder / Foto: nezavisni.rs
PODELITE OVU VEST:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.