NEZAPAMĆENA SKUPOĆA: Povrće u Srbiji 34 odsto skuplje nego pre godinu dana

  • Nezavisni.rs
  • 2019-03-13
  • Komentari isključeni za NEZAPAMĆENA SKUPOĆA: Povrće u Srbiji 34 odsto skuplje nego pre godinu dana

Povrće je u Srbiji za 33,7 odsto skuplje nego pre godinu dana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.


Prema poslednjim objavljenim rezultatima o kretanju potrošačkih cena povrće je u februaru bilo znatno skuplje nego istog meseca prošle godine, dok je u isto vreme voće pojeftinilo za nekih 12 odsto. Hrana je za poslednjih godinu dana poskupela oko četiri odsto, neznatno više su cene mesa, hleba, vode, bezalkoholnih pića, dok je pojeftinilo ulje, šećer, riba, kafa.

Za agroekonomskog analitičara Milana Prostrana više je razloga za poskupljenje povrća. Deo se odnosi na promene u navikama kada se radi o konzumiranju svežeg voća tokom zime, a drugi je jednostavno manja ponuda.

– Sezona starog krompira i crnog luka je na izmaku i sada imate vakuum dok se ne pojavi sveže povrće. Osim toga, prošle sezone mnogo manje se sejalo povrća, pre svega mislim na crni luk i krompir jer su poljoprivrednici sezonu pre toga loše prošli, pa naredne nisu sejali mnogo ovih kultura – ističe Prostran.

Ovo poskupljenje bi se, kako kaže, moglo objasniti i time što su se navike građana dosta promenile u odnosu na raniji period.

– U ovo vreme smo mi nekada jeli kisele krastavce i kiseli kupus. Sada vi tokom cele zime imate bogatu ponudu – brokoli, karfiol, tikvice. To se pre nije jelo zimi, a sada imate tikvice iz uvoza 220 dinara za kilogram, pa ko može nek plati – napominje Prostran.

 

loading…

 

Dobar deo povrća, napominje on, stiže iz uvoza i to je dobrim delom razlog zbog kog je povrće skuplje. S voćem je druga stvar jer je, kako kaže, jabuka na primer ove godine bilo sve vreme, odnosno rod je bio više nego dobar.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas da je povrće poskupelo zbog ekstraprofita nekolicine uvoznika.

loading...
loading...

– Kao što se zna ko može da izvozi jabuke, tako se zna i ko može da uvozi luk i uzima ekstraprofit. Luk košta od 80 do 200 dinara i ne možete da nađete domaći. Isto je i sa krompirom, zaštitili smo ivanjički krompir, a sada uvozimo krompir i to loš – ističe Papović.

On podseća da je luk prošle godine loše rodio, da pretprošle nije mogao da se otkupi, ali napominje i da je cena visoka upravo zbog uvoznika kojih nema mnogo, koji uzimaju profit, a cenu na kraju, kako kaže, plaćaju potrošači.

 

 

UDARNA VEST: Zoran Babić i dalje direktor Koridora Srbije
Vučić ima rok od 30 dana za ostavku ili 13. aprila OPŠTE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU
BABA PLAČE ZBOG VUČIĆA: On je jedini pošten
JEDAN OD PET MILIONA U NEMAČKOJ: Prvi protest protiv Vučića u Berlinu
UPRKOS OTIMANJU TREPČE I PLATFORMI PRIŠTINE: Vučićevi ministri i dalje sede u Vladi Ramuša Haradinaja

 

VUČIĆ SPISKAO MILIONE EVRA: Kampanja “Budućnost Srbije” ojadila građane!

loading…

Izvor: danas / Foto: nezavisni.rs
PODELITE OVU VEST: