
Ove posne kiflice odlično su posluženje za slave i dane posta.
Sastojci:
300-400 g brašna
200 ml mlake vode
100 g posnog margarina
1 kašičica sećera
malo soli
kockica kvasca
200 g mlevenih oraha
šećera po želji
1 kašika ulja
Priprema:
Kvasac rastvoriti u malo mlake vode sa kašičicom šećera, pa pomešati sa prethodno sjedinjenim uljem, brašnom, solju i ostatkom vode.
Umesiti mekše testo. Ostaviti da odstoji 15 minuta, pa razviti tanko i premazati omekšalim posnim margarinom. Uvijte u rolat pa ostaviti da stoji još 15 minuta.
Ponovo razviti, malo premazati margarinom i preklopiti kao knjigu.
Razviti testo na pola centimetra debljine, opet malo premazati i preseći na pola, pa seći trouglove.
Orahe zasećeriti (možete dodati rendanu jabuku sa malo cimeta u taj fil), pa stavljati po kašičicu fila u svaki trougao.
Uviti kiflice, ređati u pleh obložen papirom za pečenje, pa opet ostaviti da odstoji 10-15 minuta.
Svaku kiflicu premazati ostatkom rastopljenog margarina i peći na 200 stepeni 20 minuta.
Dok su još vruće, uvaljajte kiflice u prah šećer po želji.