DUŠA SMEDEREVA: Crkva Svetog velikomučenika Georgija

Crkva Svetog velikomučenika Georgija, sa svojih pet kupola, dominira glavnim gradskim trgom u Smederevu i zajedno sa zgradama Suda i Opštinskog doma čini jednu izuzetnu arhitektonsku celinu nekadašnje prestonice Despota Lazarevića.


Sagrađena je od 1850. do 1854. godina, a građena je po uzoru na Crkvu svete Trojice u manastiru Manasija. Po dimenzijama spada među četiri najveće pravoslavne crkve u Srbiji.

Švapski okupatori su je teško oštetili dva puta. Prvi put 1915. godine, ali je na inicijativu Кola srpskih sestara obnovljena 1922. godine. Кako su švapski vandali uništili stari ikonostas, Upravni odbor Crkvene opštine Smederevo je 1935. godine zaključuio Ugovor o živopisanju hrama i izradi ikona za ikonostas sa Andrejom Bicenkom, akademskim slikarem ruskog porekla, koji je nakon što su komunisti izvršili državni udar u Rusiji prebegao u tadašnju Кraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Bicenko je posao završio kombinujući tradiciju stare i nove otadžbine.

loading…

Drugi put svetinja je oštećena u eksploziji municije u obližnjoj smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine. Posledice eksplozije su još uvek vidljive. Naime usled snažne detonacije zemljište ispod crkve, koje je i inače bilo močvarno, je na pojedinim mestima popustilo pa je pod crkve izrazito neravan.

Svod crkve nosi šest ogromnih stubova, koji su obloženi mermerom, sa vizantijskim kapitelima povezanim lukovima. Na fasadi crkve dominira srpska srednjovekovna tradicija, ali ima i elemenata baroka i islama.

Neodvojivi deo crkvene celine predstavlja veličanstven spomenik koji je u porti podignut junacima iz Smedereva koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

[metaslider id=8465]

 

loading...
loading...
VUČIĆ SPISKAO MILIONE EVRA: Kampanja “Budućnost Srbije” ojadila građane!
Vučić će morati da kaže Moskvi da prizna Kosovo!
TRI DANA OD OTIMANJA TREPČE: Vučić ni reč o merama Beograda protiv Prištine
SNS DIREKTORKA OJADILA DRŽAVU – Sa mužem pokrala milione, podnela ostavku I NEĆE ODGOVARATI!
PLJAČKA! Za Tomu i Dragicu od građana se otme 1,2 miliona mesečno!

NAPREDNJACI USMRDELI SMEDEREVO: Dovezeni da gledaju Vučića, pa URINIRALI PO TVRĐAVI! (VIDEO)


Izvor: Dušan Marić, srbijadanas / Foto: nezavisni.rs
PODELITE OVU VEST: