Spasić: Populizam u Italiji preti Evropi

Politika Evrope 2018. godine obeležena je formiranjem prve populističke vlade na kontinentu. Koalicija Severina liga sa Pokretom pet zvezda je živi primer.


Kao rezulutat toga Italija je ponovo postala oblast za eksperimentisanje koji se mogu oponašati u drugim zemljama, kao što se to mnogo puta desilo u istoriji. Fatalni italijanski izum fašizam, pokazao se tragičan za čitavu Evropu.

Populistička vlada u Italiji uspela je samo da iskoristi izborna osećenja građana. Ipak, većina glasača je iza njih. Salvini je još popularniji.

Pre godinu dana , Italija je bila potresena političkim zemljotresom na parlamentarnim izborima, čiji udarni talas i dalje trese Evropu. Pobednici su bile dve populističke partije. Ozbiljne gubitke doživele su proevropske narodne stranke,socijaldemokratske i konzervativne stranke. U proteklih devet meseci u Rimu vladaju Severena lige i Pokret pet zvezdica.

Rezultati njihove saradnje su u početku bili izvodljivi. Buntovne koalicione partije raspravljale su se sa Evropskom komisijom o budžetu Italije za 2019. godinu, ali su onda popustili. Novi dug Italije smanjen je na zahtev Brisela. Vrlo brzo zemlja je pala u potpunu recesiju, niti je postignut napredak u jačanju ekonomije niti u kašnjenju u infastrukturnim invensticijama. Ipak, prema nedavnim anketama, skoro šest do deset posto Italijana glasalo bi za jednu od dve vladajuće stranke na prevremenim izborima. Ravnoteža snaga se pomerila u korist Ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija. Njegova Severna liga je sada nadmašila Pokret pet zvezda koju predvodi Luiđi di Majo inače potpredsednik vlade i ministar ekonomskog razvitka.

Salvini je najpopularniji političar u zemlji, i u njemu većina Italijana vidi pravog šefa vlade. Inače na izborima koji su održani prošle godine Severna liga koju predvodi Mateo Salvini je osvojila 125 mesta u parlamentu dok je sa druge strane Luiđi di Majo osvojio 222 mesta u Italijanskom parlamentu.

Salvini je inače okončao ilegalnu imigraciju preko Mediterana u Italiju. Naime on se zalaže za ponovno osvajanje nacionalnog suveriniteta u zaštitu spoljnih granica, a imigraciona politika bi trebala da bude samo kamen temeljac. Takođe u budžetskoj, finansijskoj i ekonomskoj politici trebalo bi da bude manjeg uticaja Evropske unije i više samoopredeljenje naroda. Protiv starog koncepta Sjedinjenih dražava ,Salvinii i njegovi saveznici postavili su ideju Ujedinjenje Evrope dražava, gde navodi da bi države trebalo da povrate svoj nacionalni suverenitet, umesto da daju ovlašćenja Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Ako nacionalna ofanziva u imigracionoj politici samo dovode do zapanjujućih stopa odobravanja na inače slabu italijansku vladu, onda je to znak da mnogi Italijani neuspeh imigracione politike vide kao neuspeh Evropske unije.

Zoran SPASIĆ, Spoljnopolitički analitičar

EKSKLUZIVNO: Ovako su SNS botovi okupirali Smederevo stvarajući lažnu sliku podrške Vučiću (VIDEO)
VUČIĆ: Ja sam nevin, Evropa me prevarila!
SMEDEREVO OPET BLOKIRANO: Građani masovno izašli na protest, Nikola Kojo poručio: “Vućiću, zaje**o si se!” (VIDEO)
TREPČA OTETA! VUČIĆ ĆUTI I AMINUJE! – Najveći gubitak Srbije u istoriji!
VELIKE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU 9. MAJA – Građani iz cele Srbije dolaze da smene Vučića


PODELITE OVU VEST:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Loading...