TITO NAS GURNUO U BLATO – Srbija će njegove dugove plaćati još 22 godine!

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 22 godine. Poslednje rate kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh je veći od 1,7 milijardi evra, piše “Blic”.


Srbija će po pitanju dugova starih tri i četiri decenije moći da odahne tek kad današnja omladina uđe u zrele pedesete, a mnogi visoki funkcioneri budu u penziji i punih 60 godina nakon što su te iste kredite uzimali premijeri iz vremena Josipa Broza Tita.

Loading...

Sudeći po dosadašnjem iskustvu, Srbija bi u međuvremenu do kraja otplate mogla da promeni još osam vlada, koliko ih je promenila od 2000. godine.

Kako saznaje “Blic”, Srbija po osnovu starih kredita duguje još 1,7 milijardi evra – najviše prema Pariskom klubu, kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka, odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini i Kuvajtu (vidi tabelu).

PROČITAJTE JOŠ:
VUČIĆ 2014. GODINE: “Stisnite zube i strpite se još dve godine”
NEVEROVATNO! – Vučić snimio novi spot protiv građanskih protesta koji je razbesneo i one koji nisu protestovali! (VIDEO)

Za razliku od Srba, Hrvate i Slovence više ne boli glava zbog kredita koje su uzimali za vreme Tita.

loading...
loading...

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije.

Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci. Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine, potvrdili su nam u tamošnjoj centralnoj banci.

Loading...

Izvor: Blic / Foto:
PODELITE OVU VEST:
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline