SVE O KIKIRIKIJU – Zdrava grickalica koja raste pod zemljom

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm.


Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, sočivom, pasuljem i drugim. Još jedna zanimljivost je i ta da se cvetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze u nju gde se razvijaju i sazrevaju mahune kikirikija. Svetlosmeđa ljuska s uspravnim linijama sadrži dva ili tri zrna kikirikija. Svako otalasno zrno sastoji se od dve polovine koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu belančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, brašno i pahuljice.

Loading...

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preteruje.

Ovih 12 svojstava kikirikija mogu se svrstati u koristi koje ima ovaj plod – od zdravlja do lepote.

Dobar je za zdravlje srca

loading...
loading...

Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji lošholesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Loading...

Jača energiju

Jedna od najprimetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čoveka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

loading...
PROČITAJTE JOŠ:
NEVEROVATNO! – Vučić snimio novi spot protiv građanskih protesta koji je razbesneo i one koji nisu protestovali! (VIDEO)
PLJAČKA! Za Tomu i Dragicu od građana se otme 1,2 miliona mesečno!

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći će održavanju vitalnosti i sprečiće gojaznost.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanjerasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog reva za 27­58 odsto.

Sprečava kamenje užuči

Procenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da seumanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Bori se protiv depresije

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobedi depresiju.

Podržava trudnoćui štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod dece.

Sprečava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Pruža blistavu i zategnutu kožu

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakana u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.

Sprečava gubitak kose

Među koristima koje kikiriki ima za lepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji jekoristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može sprečiti gubitak kose. Isto tako, Largininu kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima lečenja ćelavosti dok omega 3 masne kiseline mogu ojačati folikule dlake i sveukupni rast kose.

Sprečava bore i starenje

Prevremeni znaci starenja, kao što su promena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Nasreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, jedenje kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svežinu.

 

PROČITAJTE JOŠ:
Najzdraviji orašasti plodovi
Sačuvajte zdravlje zuba uz par trikova

Sadnja kikirikija

Velike semenke kikirikija pojedinačno se sade u tresetne lončiće ispunjene peskovitim supstratom i pokrivaju slojem zemlje debljine prsta. Najlakše će proklijati u grijanom klijalištu. Mladim biljčicama održavati umjerenu vlažnost, a veće biljke zalivati tek kada se zemlja dobro osuši. Između dva zalivanja poprssprati biljku mlakom vodom. Prihranjuju se samo starije biljke, nakon što su se dobro zakorenile. Budući da je kikiriki jednogodišnja biljka u pravilu ga se ne treba presađivati. Samo mlade biljčice presaditi jednom u veće cvetne lonce.

Berba kikirikija

Od setve do ubiranja plodova može proći 4 do 5 meseci, zavisno od sorte kikirikija i vremenskih prilika. Kod berbe se mora iskopati čitava biljka. Potrebno je okrenuti je naglačke i ostaviti da se prosuši kako uskladišteni plodovi kasnije ne bi trunuli. Danas mnogi uzgajivači koriste savremene poljoprivredne mašine koje ne samo da iskopaju biljku nego odmah i otresu s nje zemlju kao i je okrenu naglavačke. Prosečni prinos je oko 100 mahuna po kućici ili oko 3 000 kg/ha. Plodovi kikirikija vade se pre jesenjih mrazeva, po suvom i sunčanom vremenu. Zrelost kikirikija, tj. vreme vađenja, poznaje se po lišću koje dobije žućkastu boju. To je najčešće oko 10. oktobra.

 


Izvor: Agroklub / Foto: Somosverdes
PODELITE OVU VEST:
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline