POLA SRBIJE NA ULICAMA – Sinoć održani protesti u Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Smederevu, Vranju, Pančevu, Čačku, Boru, po prvi put u Subotici,…

Protesti “Jedan od pet miliona” nastavljeni su sinoć u Novom Sadu, Nišu, Boru, Čačku, Šapcu, Vranju… Prema dostupnim podacima u 50 gradova Srbije su u proteklih dva meseca održane protestne šetnje, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.


Novi Sad: Četvrti protest posvećen medijima

Loading...

Okupljate se ovde već nedeljama, kao i Beograđani, kao i građani preko 50 gradova širom zemlje u svojim mestima, i dok je predsednik Srpske napredne stranke krenuo u svoju oproštajnu turneju, svi mi koji želimo slobodno i pravedno društvo, krenuli smo u pobedonosnu!

Danas smo svedoci kako neke naše nazovi kolege lažu svoje građane za račun Vođe i vređaju i blate sve one koji se usude da tom Vođi javno upute reči kritike.

loading...
loading...

Danas smo svedoci kako iz javnih budžeta na milione evra odlaze preko nameštenih konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u džepove sumnjivih tipova koji su se dočepali vlasništva u medijima, a svedoci smo i kako se milioni evra prebacuju samo podobnim medijima za reklamiranje državnih firmi.“

Ovim rečima novinar željko Bodrožić otpočeo je svoje obraćanje učesnicima četvrtog protesta „1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama“ koji je počeo u 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Loading...

Učesnici skupa svojim današnjim okupljanjem u centru Novog Sada ustaju u odbranu slobode medija. U skladu sa glavnom temom protesta, na Pozorišnom trgu nakon Željka Bodrožića govore novinarke Branislava Opranović i Gordana Suša.

loading...

„S druge strane imate novinare koji žele da rade svoj posao kako nalaže Kodeks, a koji su izuzeti iz svake vrste pomoći, koji nemaju ni oglase ni reklame, i što je najgore, nemaju ni pravu zaštitu od državnih organa kada se nađu na meti nasilnika i ubica. Poštovani prijatelji, da bi građani bili slobodni u nekoj državi i društvu, jedan od najvažnijih preduslova je da postoje slobodni mediji i slobodni novinari u njima.

Zato je stvaranje uslova za postojanje slobodnih medija i nesmetan rad slobodnih novinarskih profesionalaca jedan od najvažnijih ciljeva ovog protesta koji mora biti ispunjen kada lažni car abdicira i pobegne svojim letećim automobilom negde na Istok.“, poručio je Opranović okupljenim građanima.

Užice: Vučiću, podnesi ostavku

„Ostavka“, „Av, AV“, „Lopove“ „Uaaa“, uzvikivali su okupljeni Užičani na pominjanje Aleksandra Vučića, tokom trećeg protesta „Jedan od pet miliona“, koji je održan ispred Skupštine grada.

Oko 1.000 građana se okupilo na protestu, na kome je bilo posebno uočljivo prisustvo malinara, a potom su prošetali centrom grada.

Navodeći da su iz Užica vekovima kretale bune i protesti, profesor Čedomir Čupić je rekao da je u Srbiji „na delu uzurpatorska vlast, na čijem je čelu je uzurpator koji je prigrabio sve poluge vlasti, uništio demokratiju, parlamentarizam, sve institucije, slobodni medijski sistem, fer i slobodne izbore“.

„Jedini i najbitniji cilj je naterati Aleksandra Vučića da ponese ostavku ili ako to ne prihvati smenićemo ga mi, građani Srbije na protestu, najvećem parlamentu“, istakao je Čupić i poručio da „Srbija nije podeljena, nego uzurpirana“.

„Vučiću podnesi ostavku. Biće ona dobra i za tebe i za sve nas. Zapamti da nema nezameljnivih“, poručio je Čupić i protest u Srbiji nazvao „časom demokratije za sve buduće predstavnike vlasti“, a građanima rekao da budu strpljivi, uporni, odgovorni i nenasilni u svojoj borbi.

Foto: Nenad Kovačević

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, detaljno je opisivao Vučićeva kršenja ustava i uzurpaciju svih grana vlasti, od potpisivanja Briselskog sporazuma, preko mešanja u rad svih organa vlasti, do uskraćivanja penzija.

„ AV koristi sadašnju javnu finkciju da bi svoj i interes i interes njegove stranke zadovoljio i u budućnosti Srbije“, rekao je Ivošević.

„Gospodine predsedniče, da bi se Srbija vratila svom ustavu i svim habitusu, morate ispuniti zahtev koji građani na protestu traže , a to je da date ostavku“, poručio je Ivoševoć i na tome mu se kako je rekao „unaopred zahvaljuje“, nakon čega su okupljeni skandirali „Ostavka, ostavka“.

Slađana Stanković, predstavnica udruženja malinara zapadne Srbije, govorila je o bezuspešnim pregovorima malinara sa predstavnicima države o rešavanju problema u malinasrtvu. Podsetila je na to da se Alekasndar Vućić, posredstvom svog generalnog sekretara Nikole Selakovića, izjasnio da po Ustavu Srbije ne može da rešava probleme malinara. Osim nje, okupljenima je obratio i Radenko Marić, malinar iz Ivanjice i svedočio o nebrizi države da rešavaa velike probleme malinara.

Zaječar: Ugrožavanje demokratskog društva

Nezadovoljni Zaječarci po četvrti put okupili su se na Trgu Nikole Pašića. Okupljenim građanima obratili su se Žika Branković i Vladimir Petković, prenosi Glas Zaječara.

Okupljenim Zaječarcima obratili su se Žika Branković, sportista i dugogodišnji borac protiv korupcije.

„Autokrata, predsednik Aleksandar Vučić, je akumulirao, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je protivno ulozi koju prema ustavu ima kao predsednik.
Posledice ovakve koncentracije moći u rukama jednog čoveka, ozbiljno ugrožava sve demokratske vrednosti svakog društva pa i našeg. „- istakao je Branković u svom obraćanju.“

Protest u Šapcu: „Nebo se otvorilo ponovo“

Građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je u Šapcu, a centralnim gradskim ulicama prošetalo je između 1.500 i 2.000 ljudi, javlja Beta.

Sportski novinar Milojko Pantić govor je počeo rečenicom: „Nebo se otvorilo ponovo“ i dodao da mu je velika čast što govori u Šapcu koji je pored Paraćina jedini slobodan grad u zemlji.

„Ovi razbojnici su nam nametnuli obavezu da i večeras proverimo da li ima neko sa vešalima među nama, a mi znamo ko je koristio u mačvi vešala – okupator“, kazao je Pantić i dodao da se prošlog vikenda govorilo o vešalima da bi se sprečila priča o tome ko je ubio ženu u sudaru na autoputu Niš – Leskovac na naplatnoj stanici kod Doljevca.

Pantić je poručio da su providne i prozirne sve političke fore i fazoni predsednika Srbije.

„Ništa niste naučili od onoga što je uradio Slobodan Milošević. Pokazala se tačna floskula da svaka država ima mafiju, a samo u Srbiji mafija ima državu, rekao je Pantić.

On je rekao da Nebojša Zelenović novo evropsko lice Srbije i da on treba da bude ne jedan od pet miliona nego prvi od pet miliona.

Predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić rekao je da se skupovi u Šapcu snimaju sa kamera u centru grada.

Vranje: Izgradićemo novu demokratsku kuću na čvrstim temeljima

Foto: Vojkan Ristić

„Na putu koji smo imali za bolju budućnost režim Aleksandra Vučića uzeli su nam sve. Sada smo na novom početku i borimo se za slobodu i ustavnost.

Jednom smo uspeli i u danima pred nama važno je da našu demokratsku kuću izgradimo na tvrdim temeljima. U tome morate istrajati i vi ovde, kada ste preživeli posetu te svite uništenja“, rekao je na trećem protestnom skupu u Vranju, bučno pozdravljen od nekoliko stotina Vranjanaca dr Čedomir Antić, istoričar.

On je osudio ignorantski potez predsednika Srbije, koji je odbio da se sretne sa radnicima Gumoplastike u selu Klenike pored koga je prošao.

Okupljenima se obratio i hirurg Opšte bolniceu Vranju dr Nenad Nedeljković koji je ponovio zahtev lekara ove ustanove daaktulno rukovodstvo ZC u Vranju podnese ostavku, kako ne bi završili u zatvoeu kao Vučićev koordinator iz Leskovca dt Vladimi Dimitrijeć, koji je i koordinator za sređivanje stanja u ovoj ustanovi, a juče je uhapšen pod sumnjom za nameštanje tendera u zdravstvu na jugu Srbije.

Treći protestni skup se događa u vreme dok je predsednik Srbije boravio u Kompaniji Jumko, što su okupljeni propratili skandiranjem: „Vučiću lopove“ i“Ostavka, ostavka“.Skup je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva policije u uniformaža.

Protest u Nišu

I u Nišu je održan peti protest na kojem su ponovljeni zahtevi, prenose Južne vesti.

Da, pored vazduha, i mi postajemo zagađeniji stalnim podelama na njihove i na „šaku jada“, istakla je na petom protestu „1 od 5 miliona“ Gabrijela Ilić iz Pokreta mladih, aludirajući na nedavnu izjavu Zorana Perišića koji je tako nazvao nezadovoljne građane. Okupljenima se obratio i akademik Dušan Teodorović koji je poručio da se protestne šetnje u gradovima moraju pretvoriti u marš za slobodu nakon što nam je sve uzeto i da više nemamo čega da se bojimo.

Pančevo: Marčelo i vatromet

Na protestu u Pančevu govorili su gimnazijski profesor u penziji Petar Markuš i Marko Šelić Marčelo.

Protestna šetnja preko 1.000 Pančevaca centralnim gradskim ulicama propraćena je vatrometom sa okolnih zgrada.

Protest je završen ispred glavne autobuske stanice, gde su građani izrazili nezadovoljstvo katastrofalnim stanjem gradskog prevoza, porukama koje su ostavili na ulazu i oglasnoj tabli. Sledeći protest zakazan je za 15. februar u 18h ispred Kulturnog centra Pančeva.


Izvor: Danas / Foto: Danas

PODELITE OVU VEST:
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline
Inline
Inline