NOVI UDAR NA DŽEP – Ponovo poskupljuju cigarete!

Novo usklađivanje akciza na duvan i gorivo prvi će osetiti pušači, a da li će naftaši rast državnih zahvatanja preliti na vozače još nije sigurno, pišu Večernje novosti.


“Od prekosutra paklice će poskupeti u proseku za 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinara”, navodi list.

Kako je navedeno, izvesno je da će cene menjati svi domaći proizvođači duvana, a novo usklađivanje po akciznom kalendaru očekuje se sredinom godine.

Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara.

Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV, piše list.

“Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška. To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara. Jer, sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost”, navode Večernje novosti mišljenje proizvođača duvana.

PROČITAJTE JOŠ:
UDAR NA NOVE VOZAČE – Auto-škole podižu cene
EPS LOPOVI – Protivzakonito isključuju struju, hiljade domova u mraku

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada Srbije je objavila nove dinarske iznose akciza usklađene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini.

Državno zahvatanje po litru benzina je povećano za dinar, a na dizelu za 1,13 dinara.

Naftaši, kako prenosi list, još nisu napravili računicu na osnovu koje bi odlučili da li će nove akcize ukalkulisati u svoje cenovnike.

“Povećanje državnih nameta na gorivo ne znači automatski da će na pumpama za taj iznos doći do poskupljenja. To usklađivanje je novi trošak naftnih kompanija prema državi. Toliko više će plaćati državi od 1. februara”, kazao je predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Večernje novosti.


Izvor: Novosti, Blic / Foto: Novosti
PODELITE OVU VEST: