Kosovo uvelo nove takse Srbiji

Kosovska vlada odlučila je danas da proširi odluku o taksama od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji i da ta odluka stupi na snagu 1. januara.


Na zahtev ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, Vlada je izmenila raniju odluku i odlučila da ta mera važi za sve kompanije bez obzira na poreklo, preneo je RSE. Ranija odluka Vlade Kosova važila je samo za robu iz Srbije i BiH, ali ne i za strane brendove čija se roba proizvodi u Srbiji. Šalja je ovu izmenu predložio još na prošloj sednici Vlade.

Rekao je da je od uvođenja mere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo oko 50 zahteva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. Dodao je da u tom slučaju „taksa gubi smisao“ i da je zato bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako. Radi se o devet kompanija koje su bile oslobođene te takse do sada.

U pitanju su proizvodi kompanija „Koka-Kola HBC“, „Tuborg“, „Dukat“, „Gemalto“, koja se bavi zaštitom podataka. Takođe, Priština je od taksi izuzela kompanije „Rauh“, „Henkel“, fabriku za proizvodnju gaziranih i negaziranih sokova „Fluidi“ iz Preševa, kao ni „Gorenje“, „Megl“ i „Jafu“, koja je u vlasništvu „Kapa star“ grupe.


Izvor:Danas/Foto:Blic