DUGOROČNA PROGNOZA – Kada nas očekuje novi SNEG?!

Ponedeljak će Srbiji doneti više oblaka, ponegde i slabu kišu i to uglavnom severnim predelima, ali će se zadržati relativno toplo. Maksimalna temperatura od 8 do 14°C.

U utorak još malo toplije, maksimalna temperatura od 10 do 15°C. Uticaj ciklona doneće novo naoblačenje sa kišom, a hladni front će u toku večeri doneti hladniju vazdušnu masu sa severozapada, pa će temperatura biti u padu, a vetar južnih pravaca biće u skretanju na pojačan severozapadni.

U sredu hladnije, ali se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, pa će tokom dana biti i sunčanih intervala. Slaba kiša tokom jutra očekuje se u južnim i istočnim predelima Srbije. Maksimalna temperatura biće u većini predela od 7 do 11°C i duvaće pojačan severozapadni vetar.

U četvrtak nakon hladnog jutra, ponegde sa maglom i slabim mrazem, tokom dana uglavnom suvo i malo toplije, a maksimalna temperatura biće oko 10°C. Inače, tokom srede će ojačati anticiklon sa severozapada, ali će već u četvrtak postepeno slabiti.

U petak i subotu relativno toplo, ali i uz oblačnost sa kišom. Naše područje biće u prednjem delu ciklona, pa će usled južnih strujanja biti veoma toplo, maksimalna temperatura i do 15°C. Već u nedelju kiša će u planinskim predelima preći u susnežicu i sneg.

Početkom druge dekade decembra naše područje biće pod uticajem ciklona sa Jonskog mora i sa severa Evrope, pa će biti kiše, na planinama i snega. Istovremeno, ciklon sa severa Evrope nastaviće put dalje na istok, dok će sa severozapada Evrope i Atlantika ojačati snažan anticiklon, pa će sa severa prema našem području uslediti prodor osetno hladnije vazdušne mase, a u kombinaciji sa ciklonom iznad Jonskog mora, do naših predela očekuje se i dotok vlage, pa će kiša i u nižim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg.

Dakle, nakon relativno tople sedmice koja je pred nama, ali uz česta naoblačenja sa Atlantika, osim sredinom sedmice kada se očekuje kratkotrajna stabilizacija, početak druge dekade decembra doneće zahlađenje sa snegom.

W2U