JAKO ZAGAĐENJE: Smederevci, nosite maske!

Smederevo je uz Užice najzagađeniji grad u Srbiji. Agencija za zaštitu životne sredine Srbije već više od mesec dana upozorava na izuzetno opasnu zagađenost vazduha na području Smedereva. Nadležni za sada ništa nisu preduzeli, niti su se oglašavali po ovom pitanju.

“U odnosu na septembar 2017. godine ove godine nešto je povećan sadržaj azot dioksida i čađi, a smanjen je sadržaj sumpor dioksida i ukupnih taložnih materija. U septembru 2017. godine sadržaj azot dioksida bio je povećan samo 8. septembra dok je u septembru 2018. godine povećanje bilo tokom šest dana ali najveće vrednosti koje prelaze MDK bile su do 35 odsto”, izjavila je nedavno za RTS dr Ana Jovanović, v.d. direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Prilikom preuzimanja smederevske Železare kineski HBIS obećao je da će dovesti bezbednu proizvodnu tehnologiju i unaprediti zaštitu životne sredine u ovom gradu. Zagađenje je, naprotiv, sve veće. U proteklih mesec dana, vrednosti teških metala koji izazivaju najteža oboljenja su i 5-6 puta veće od maksimalno dozvoljenih.

Pored Užičana koji sve češće nose medicinske maske od oktobra do marta i Smederevcima preti sličan scenario, zbog visoke koncentracije nedozvoljenih čestica u vazduhu. Ovaj grad beleži značajan rast obolelih od malignih bolesti poslednjih nekoliko godina.

Izvor: Nezavisni/RTS/RTVSuper