INVAZIJA MIGRANATA: Nadiru u Srbiju sa svih strana!

Objavljeno: 09.04.2020

Od zatvaranja „balkanske rute“ u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego sada, piše „Politika“.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je u Srbiji trenutno nešto više od 8.500 migranata.

UNHCR barata približno istom brojkom (6.600), dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000, prenosi B92. Najviše ih je iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka, država severne Afrike, navodi list u izdanju od utorka.

Kako precizira Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije, od marta 2016. u našim prihvatnim centrima boravilo je između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je više od 8.000.

Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

Problem je što, kako se navodi, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz. Procena je da duž državnih međa Mađarske, Hrvatske i BiH ima između 800 i 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

Sadašnje „jezgro“ migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Reč je, piše list, o takozvanom izgurivanju (puš bek), metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih država.

Međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale su i slučajeve lančanog izgurivanja – iz Slovenije u Hrvatsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju. Prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. evidentirano je 1.256 “pušbekovanih” iz okolnih zemalja, najviše iz Hrvatske i Mađarske.

Izvor:politika, sputnik, nezavisni.rs

One thought on “INVAZIJA MIGRANATA: Nadiru u Srbiju sa svih strana!”

  1. Treba postaviti pitanje Vucicu, , narod u Srbiji bez posla,bez hleba bez normalnog zivota,a on ,on dovlaci emigrante,razbojnike zarazene stoke koji napadaju narod ionako mucan u Srbiji..Naseljava in preko noci,on misli da ga niko ne prati sta radi,dok je Srpski narod stavio u karantin 24 sata..Ja se licno nadam u Boziju pomoc,samo Bog moze pomoci..

Comments are closed.