Rusija i Amerika rešavaju kosovsko pitanje

Amerika želi da zajedno sa Rusijom reši kosovski čvor, dogovor je koji su prošlog ponedeljka postigli Moskva i Vašington.

Na sastanku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Džona Boltona, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, do detalja su se razmatrali dalji koraci kako bi se ubrzao dijalog i postigao dogovor između Beograda i Prištine.

– Ključna stvar koja je dogovorena u Moskvi je predlog koji je u ime Vašingtona izneo Bolton: da Amerika i Rusija budu garant dogovora između Beograda i Prištine. Trampova administracija ne krije da je za promenu granica, za podelu, a o tome pored Boltona sve češće govore i ostali predstavnici Trampovog tima. S druge strane, stav Rusije je poznat, Lavrov je nebrojano puta dosad ponovio da Moskva podržava svako rešenje koje prihvati Srbija, te da će Beograd imati punu podršku Vladimira Putina kada je u pitanju bitka za Kosmet – navode izvori Srpskog telegrafa upućeni u detalje sastanka u Rusiji.

Ruski senator Aleksej Puškov juče je u intervjuu Politici potvrdio da Moskva nije protiv razgraničenja.

– Postoji davno izneta ruska pozicija, koja se nije promenila – da podržavamo ono što Srbija smatra ispravnim. Ako se Srbija dogovori o korekciji, ne vidim ni najmanji razlog zašto bi Rusija bila tome opozicija – rekao je Puškov i dodao da nikada nije čuo nijednog ruskog zvaničnika da se protivi planu razgraničenja.

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ističu da su se Lavrov i Bolton najlakše sporazumeli kada je Srbija bila na dnevnom redu.

– Trampova administracija ima drugačiji, mnogo povoljniji stav po pitanju rešavanja sudbine Kosova nego što je to ranije bio slučaj. Trampov savetnik založio se za podelu pokrajine kao najboljeg mogućeg rešenja, jedinog koje garantuje da više neće biti sukoba, sa čime se složio i Lavrov. Jasno je da će se sada pritisak prebaciti na Prištinu, da ulazimo u ključnu fazu – ocenjuju stručnjaci i dodaju da to ne znači da će priča o statusu biti završena za mesec-dva.

Politikolog Jelena Vukoičić ne čudi što se o Kosmetu razgovaralo iza zatvorenih vrata.

– Ovo je zamršeno pitanje, ne po pitanju Rusije, koja je konzistentna, ali ono zbog čega treba da budemo posebno obazrivi je ono što se dešava u Vašingtonu. Bez Amerike nema bilo kakvog rešenja na Kosovu jer je ona dominantna sila i na Balkanu, dok Kosovom apsolutno dominira, a upravo u SAD postoji previranje između bivše i sadašnje administracije. Ipak, bila bih oprezni optimista – ocenjuje Vukoičićeva.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da će Kosovo biti tema i 11. novembra u Parizu, tokom sastanka dvojice predsednika, Putina i Trampa.

– Tada bi mogao čak da se očekuje ozbiljniji put ka rešenju. No, svakako je pozitivna činjenica, nakon susreta Boltona i Lavrova, da će se sastati Tramp i Putin jer daje mogućnost da se, između ostalog, i pitanje Kosova pomene već sad u Parizu i sigurno je da će Zapad dobiti podsećanje da tu stvar ne može da rešava sam bez Rusije – mišljenja je Jovanović.

Izvor: Srbijadanas