Angela Merkel: Ne bojim se gubitka uticaja

Angela Merkel je rekla da se ne boji gubitka uticaja u svetu pošto je najavila da će se postupno povući s vlasti u Nemačkoj, čime je započela trka za izbor njenog naslednika.

“Mislim da to neće delovati na uticaj u međunarodnim pregovorima. Naprotiv, imam više vremena usredsrediti se na zadatke predsednice vlade”, rekla je kancelarka na pres konferenciji u Berlinu koju je održala s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Merkel je na vlasti već trinaest godina, a u ponedeljak je objavila da se povlači iz politike nakon još jednog poraza svoje stranke na regionalnim izborima u Hesenu. Taj poraz je potvrdio pad njene popularnosti na saveznom nivou zbog migracione politike.

Rekla je da će njen aktuelni mandat koji ističe 2021. biti poslednji i da se za mesec dana povlači s dužnosti predsednika Hrršćansko-demokratske unije (CDU) premda je dosad smatrala da su te dve funkcije povezane.

Uprkos Merkelinom uveravanju u suprotno, strah u Nemačkoj da će ona postepeno slabeti na domaćem i međunarodnom planu je opravdan.

“Vodeća uloga Merkel u Evropskoj uniji mogla bi biti prošlost”, ocenjuje Lueder Gerken, analitičar u nemačkom Institutu za evropsku politiku (CEP).

Zbog toga mnogi sumnjaju da će se čelnica koja je u Zapadnoj Europi najduže bila na vlasti, održati na dužnosti još tri godine, do isteka mandata.

ZDF